Gå til sidens hovedinnhold

Krever økt metadon-satsing

Narkomane påføres store og unødvendige lidelser fordi de må vente altfor lenge på metadon, mener Helsetilsynet. Tre års ventetid er ikke uvanlig.

I et brev til Helsedepartementet uttrykker helsedirektør Lars E. Hanssen sin bekymring over den dårlige kapasiteten i LAR (legemiddelassistert rehabilitering).

-Fra fagmiljøene anslås at behandlingsbehovet omfatter 70 prosent av 10.000 tunge sprøytenarkomane, d.v.s 7.000 pasienter. I dag er vel 2.400 pasienter i behandling, heter det i brevet.

Ved årsskiftet sto 550 tungt narkomane på venteliste. Mange har ventet i årevis, skriver Aftenposten.

-Kapasitetsproblemene medfører store lidelser for pasienter som må vente uakseptabelt lenge på nødvendig helsehjelp. De skaper også svært vanskelige situasjoner for primærleger og sosialtjenesten, som sitter igjen med ansvaret for pasientene i venteperioden, kommenterer helsedirektøren.

Statssekretær Kristin Ravnanger i Helsedepartementet innrømmer at ventelistene er problematiske.

-Ventelistene er for lange og de blir lengre. Men vi har faktisk styrket budsjettet med 20 millioner kroner i år for å øke kapasiteten. Men jeg tror vi er nødt til å skyte enda mer penger inn i systemet, for å øke kapasiteten og gjøre det mer smidig, sier hun til Aftenposten.

(NTB)

Reklame

Her får du tak i valpekalenderen 2021