Krever penger for tegningene

Foto: Susanne Berg-Hansen (TV 2 Nettavisen)

De danske tegnerne sier at norske Magazinet har trykket Muhammed-tegningene ulovlig, og krever nå kompensasjon.

01.02.06 21:24

Det skriver Dansk Journalistforbund i en pressemelding, skriver Bergensavisen. I dag har en rekke aviser verden over trykket de mye omdiskuterte karikaturene av profeten Muhammed.Les egen sak her.

- Dette er en mail som vi har fått for lenge siden, og som flere andre av de norske mediene som har vist faksimile også har fått. Vi legger til grunn at vi har trykket en faksimile av den siden som Jyllands-Posten har trykket, sier redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet til TV 2 Nettavisen.

Nå sier journalistlaget at tegnerne aldri har gitt samtykke til å trykke bildene andre steder enn i Jyllands-Posten.

Krever penger
Nå krever tegnerne økonomisk kompensasjon fra alle som ulovlig har trykket tegningene. De krever også at tegningene fjernes fra alle nettsteder, og ifølge BA vil tegnerne heller ikke la noen få trykke tegningene igjen.

Tegnerne ønsker å bruke pengene til å opprette en internasjonal bladtegnerpris som skal sette fokus på vesentlige samfunnsmessige spørsmål.

Tegningene har vagt voldsomme reaksjoner. I Midtøsten har palestinere brent norske flagg, Bill Clinton kalte tegningene for «skammelige», muslimske ledere har bedt Norge om å beklage, og irakiske terrorister har truet med å angripe norske mål.

- En faksimile
- Bruk av faksimile er godt innarbeidet blant mediene. Vi hadde en stor faksimile. Det skal jeg gå med på. Men vår vurdering av hva som er en faksimile, er nok ulik fra det danske journalistforbundet, sier redaktør Vebjørn Selbekk i Magazinet til TV 2 Nettavisen.

Magazinet trykket faksimilen over en halv side i bladet, som kommer i tabloidformat. Selbekk sier at saken nå vurderes av bransjeorganisasjonen Mediebedriftene. Han utelukker ikke at det kan bli snakk om å betale en kompensasjon for trykkingen av faksimilen, men poengterer at den avgjørelsen ikke er på hans bord.

- Denne saken håndterer Mediebedriftene, og vi vil nok også ta hensyn til hva våre kolleger i Dagbladet og Aftenposten, som også har vist tegningene, vil gjøre, sier Selbekk.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.