RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever redegjørelse om barnevernet

Foto: Holm, Morten (SCANPIX)
Opposisjonen på Stortinget forlanger at barneminister Anniken Huitfeldt redegjør for den vanskelige situasjonen i barnevernet.

Oslo (ANB): – Statsråden må snarest komme til Stortinget og orientere oss eller så får hun gå av. Nå må det bli orden på barnevernet, sier Fremskrittspartiets Karin Woldseth til Avisenes Nyhetsbyrå (ANB).

– Vi krever handling. Det er ikke godt nok å nedsette et utvalg, sier Woldseth.

Ber om ydmykhet
De parlamentariske lederne i Frp, Høyre, KrF og Venstre sendte onsdag et brev til barne- og familieminister Anniken Huitfeldt. Her ble statsråden bedt om å gi en redegjørelse for Stortinget om situasjonen i barnevernet.

«Spesielt bør det redegjøres for rusmisbruk på barnevernsinstitusjoner, situasjonen for barn bosatt i barnevernshybler, det manglende hjelpetilbudet til unge som utsettes for tvangsekteskap og tilsynet med barnevernstilbudet», heter det i brevet.

– Statsråden bør opptre en smule mer ydmyk og litt mindre arrogant i forhold til forslag som vi har fremmet, sier Høyres Olemic Thommessen.

Mange forhold
– Den prekære situasjonen i barnevernet har vært tema for vår komité i fire år. Det har vært en sammenhengende misere fra regjeringens side, og så har det nå toppet seg med de siste sakene fra Bergen, sier Thommessen.

– Men det er helheten vi reagerer på, sier Høyre-representanten og trekker fram følgende punkter som dokumentasjon på at barnevernsbarn har fått det verre med den rødgrønne regjeringen:

- Dramatisk økning i antallet akuttplasseringer

- Et institusjonsbarnevern uten tilstrekkelige hjemler til å føre forsvarlig kontroll med beboere med problemer knyttet til rus, psykiatri og kriminell atferd

- En uforsvarlig nedbygging av institusjonsbarnevernet

- En uholdbar situasjon for enslige mindreårige asylsøkere

- Et økt konfliktnivå mellom kommunalt og statlig nivå.

Negativ holdning
Venstres Trine Skei Grande og KrFs May Helen Molvær Grimstad kritiserer begge regjeringen, som de mener har en negativ holdning til private institusjoner.

– De rødgrønne kjempet i sin tid mot bestemor på anbud. Nå har de satt barna på anbud, sier KrF-representanten.

Olemic Thommessen mener det blir skjevt når den sentrale barnevernsadministrasjonen har fått 200 flere ansatte siden 2005, mens det bare har blitt 69 flere årsverk ute i familievernet, fosterhjemstjenesten og ved barnevernsinstitusjonene. (ANB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere