RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Jørgen Berge (TV 2 Nettavisen)

Krever seks år for Kjetil-vold

Sist oppdatert:
Aktor krever seks og seks og et halvt års fengsel for de tre som banket opp funksjonshemmede Kjetil Rusvik på bussen.

OSLO TINGRETT (TV 2 Nettavisen): Det ble klart under siste dag av rettsaken i Oslo tingrett tirsdag.

Tre gutter i alderen 18 til 20 år er tiltalt etter episoden, som fant sted på Holmlia 7. januar. Kjetil Rusvik (32) ble både slått og sparket, og lå flere måneder i koma etter angrepet. Rusvik er nå pleietrengende, og kan verken gå eller snakke.

- Tok livet fra ham
Aktor krevde seks års fengsel for to av de tiltalte, og seks og et halvt år for den siste. I tilegg krevde bistandsadvokat Jan Gunnar Ness at guttene må betale fem millioner kroner i erstatning til Kjetil.

- De tok ikke livet av ham, men de tok livet fra ham. Det tilsier en streng straffereaksjon, sa aktor Johan Øverberg i sin prosedyre.

Aktor mente de tiltalte var heldige siden Rusvik ikke døde. For ifølge Øverberg var 32-åringen veldig nær døden, det var kun snakk om timer. Han påpekte at man må være forberedt på at et spark mot hodet kan ende med døden.

- Rusvik var forsvarsløs. Han var et lett offer, og jeg tror de tiltalte veldig raskt skjønte at Rusvik ikke evnet å forsvare seg, sa Øverberg i prosedyren.

Aktor ga en sterk beskrivelse av de mange slag og spark han mente Kjetil hadde blitt påført både utenfor og inne i bussen.

- X tok løpefart, sparket med helen og Rusvik treffes i hodet. Han blir også kneet i ansiktet et par ganger, sa aktor. Han beskrev også harde slag med knyttet neve, slag han hevdet var ment for å skade.

Tviler på forklaringer

To av de tiltalte har erkjent delvis straffeskyld i saken, mens den tredje tilalte har nektet all skyld.

Aktor karakteriserte flere av de tiltaltes forklaringer som lite troverdige.

- X erkjenner ingen straffeskyld. Han sier han ville bryte opp situasjonen. Dette er ikke troverdig. Forklaringen hans faller på stengrunn. På overvåkningskameraet ser man at X tar fart og sparker, sa Øverberg om en av de tiltaltes forklaringer.

Utenfor bussen skal guttene ha tatt lommeboka fra Rusvik, en eiendel som var svært viktig for 32-åringen. Da han forsøkte å få den tilbake, skal de tiltalte ha begynte å slå ham.

- Der og da var ikke Rusviks hode annet enn en blink, sa aktor i retten. Han mente alle de tre hadde vært mer eller mindre aktive både utenfor og inne i bussen, og at alle uansett var delaktige i både ran og massiv voldsutøvelse.

Øverberg hevdet at de tre tiltalte handlet med forsett.

- De må ha vært klar over at de ved sine handlinger ville påføre Rusvik en betydelig skade, sa han i sin prosedyre.

- Ikke mange stått fram
32-åringen var skadd og blødde i ansiktet da han kom inn på bussen.

- Rusvik klarer utrolig nok å komme seg med bussen. Som hans mor har fortalt, var lommeboka livet hans. Inne i bussen spør han etter lommeboka gjentatte ganger. Alle i bussen, unntatt de tiltalte, forstår hva han er ute etter, sa aktor.

Aktor vedga likevel at det var få vitner som har meldt seg i saken.

- Denne saken har ikke vært preget av at for mange vitner har ønsket å stå frem, sa Øverberg.

Han vektla at voldsepisoden har skapt sterke reaksjoner i samfunnet. Det på grunn av den grove volden, men også fordi Kjetil før angrepet hadde klart å kjempe seg tilbake til livet etter å ha vært utsatt for en trafikkulykke som 17-åring.

- Han var oppegående og klarte seg selv. Så ender han altså nok en gang i koma, sa aktor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere