RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever større åpenhet om gaver

Foto: Ingvild Jensen
Sist oppdatert:
SV vil vite om Høyres moderniseringsminister Morten Andreas Meyer har noe å skjule, siden han ikke vil ha full åpenhet om pengegaver.

SV er ikke fornøyd med lovforslaget Meyer la fram i dag, om åpenhet om gaver til de politiske partiene. Først 30. juni året etter at gavene er gitt må partiene offentliggjøre sine bidragsytere.

- Når Høyre-mannen Meyer ikke vil sikre full åpenhet rundt pengegavene, til tross for at han sier Høyre vil offentliggjøre alle gaver, så kommer spørsmålet fort; hvorfor vil han ikke sikre dette gjennom loven? Har han noe å skjule, spør SVs partisekretær Bård Vegar Solhjell.

SV er skuffet over lovforslaget, og krever at velgerne må få innsyn i pengegaver før valget.

- Vi mener velgerne har krav til å vite, før de går til stemmeurnene, hvem som har støttet partiet. Vi er derfor svært skuffet at Meyer fortsatt åpner for at partiene selv kan velge om de vil offentliggjøre hvem de har mottatt pengestøtte fra, sier Solhjell.

Tilsnikelse
Solhjell mener det er en tilsnikelse når Meyer nå ikke vil endre loven slik at en sikrer full åpenhet.

Høyres generalsekretær Trond R. Hole reagerer på at SV trekker Høyres ønske om åpenhet i tvil.

- Høyre praktiserer idag en åpenhet som går langt lenger enn de lovkrav SV ønsker seg. Vi offentliggjør fortløpende alle gaver over beløpsgrensen, for alle organisasjonsledd - kontinuerlig. Dette har vært vår praksis i hele organisasjonen siden desember 2004. SV vet dette. Men de later som de ikke vet det, sier Hole.

Pengegalopp
Sp vil også pålegge partiene å offentliggjøre inntektene sine innen 1. september i valgår.

Sps partileder Åslaug Haga vil i tillegg begrense hvor mye gaver partiene kan motta.

- Regjeringen foreslår ingen begrensninger på hvor mye - eller fra hvem partiene kan motta støtte fra. Senterpartiet er bekymret for de enorme pengesummene som nå ruller inn i de politiske partiene, sier Haga.

Hun mener at avstanden mellom de partiene som har «rike onkler» og de andre partiene er blitt for stor.

- Senterpartiet vil ta initiativ til at partiene setter seg ned etter valget for å diskutere hvordan vi kan begrense pengegaloppen i fremtidige valgkamper. Det er et demokratisk problem at noen partier mottar svært store pengegaver fra LO-systemet, privatpersoner og næringslivet, sier Haga.

Moderniseringsminister Morten Andreas Meyer mener private gaver styrker oppslutningen om partiene.

- Hvis partiene utelukkende har statskassa som finansieringskilde, kan de bli elitistiske, der stadig færre deltar, sier Meyer til TV 2 Nettavisen

Krever lavere grense
Regjeringen krever offentliggjøring av gaver som overstiger 30 000 kr på nasjonalt nivå, 20 000 kr på regionalt nivå eller 10 000 kr på kommunalt nivå.

Senterpartiet går inn for at alle gaver på 10 000 kr eller mer må offentliggjøres - uansett hvilket ledd i partiet som mottar støtten.

Ap støtter forslaget
Arbeiderpartiet støtter forslaget, som i hovedsak følger Demokratiutvalgets innstilling.

Men Ap setter seg i mot å gi skattelettelser til privatpersoner som gir pengegaver til partiene, slik regjeringen varsler at den vil foreslå.

- Arbeiderpartiet er i mot dette. Det er urimelig at enkeltpersoner som gir penger skal gis en personlig fordel gjennom et skattefradrag, sier Aps partisekretær Martin Kolberg.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere