RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krever svar fra Petersen

Karin Andersen (SV) i Stortingets kommunalkomité vil ha en redegjø relse fra utenriksminister Jan Petersen på bakgrunn av de opplysninger som blir presentert i TV 2 Nettavisen. Også Aps justispolitiske talsmann ser behovet av å følge saken med argusøyne.

- Vi vil stille spørsmål til statsråden hvor vi vil be om en gjennomgang av de påstander som kommer fram i TV 2 Nettavisen. Hvis vi ikke er fornøyd med svarene får dette eventuelt bli en sak for Kontroll- og konstitusjonskomiteen, sier SVs Karin Andersen.

Hun mener det er svært alvorlig for rettssikkerheten hvis myndighetene har kommet med feil informasjon om personer, slik TV 2 Nettavisen skriver fredag. I artikkelen går det frem at norske myndigheter blant annet opplyste overfor Nederland at Krekar var et høytstående medlem av terrornettverket al-Qaida, og at han ikke hadde gyldig oppholdstillatelse i Norge. Dette førte til at Nederland pågrep Krekar. Begge påstandene har i ettertid vist seg å være grunnløse.

Andersen sier det er svært viktig at statsadministrasjonen opererer med kvalitetssikret informasjon, og ikke behandler opplysninger ut fra hva man ønsker å oppnå.

Rettssikkerhet
- Dette dreier seg om rettssikkerhet i en verden som var skrekkslått av terrorisme. Jeg har lyst til å trekke en parallell til Irak-krigen som ble startet på grunnlag av opplysninger som senere har vist seg ikke å være korrekt. Jeg synes ikke norske myndigheter viste nok kritisk sans i forhold til de opplysninger som kom da, sier Andersen.

Hun mener derfor det er relevant å kontrollere at norske myndigheter har vært etterrettelige nok når det gjelder opplysninger som har blitt gitt videre om mulla Krekar.

Argusøyne
Knut Storberget i Stortingets justiskomité mener påstandene er svært alvorlige.

- Vi følger denne saken med argusøyne. De opplysninger og påstander som kommer fram om feilinformasjon og politisk press mot påtalemyndigheten er svært alvorlige. Men vi vet ikke om opplysningene medfører riktighet, derfor må vi bare ligge tett på saken framover, sier Storberget til TV2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere