*Nettavisen* Nyheter.

Krever svar om israelske ubåter

SV ber forsvarsminister Kristin Krohn Devold svare på om skjærgården i Kristiansand skal brukes til testing av israelske ubåter som skal være utrustet for å bære atomvåpen.

21.10.03 17:27

Bakgrunnen er at Kristiansand kommune har en avtale med det tyske verftet Howaldswerke-Deutsche Werft om bruk av den nedlagte marinebasen i Marvika. Siden 1997 har verftet brukt området til testing av israelske ubåter. Ifølge Los Angeles Times og tyske Der Spiegel har Israel skaffet seg modifiserte amerikanske krysserraketter som kan bære atomvåpen og brukes fra ubåter.

Krever skriftlig svar
Kjetil Bjørklund, som er SVs medlem i forsvarskomiteen på Stortinget, krever en skriftlig redegjørelse fra forsvarsministeren om ubåttestingen i skjærgården utenfor Kristiansand, melder NRK.

SVs gruppeleder i Kristiansand er også sterkt kritisk.

- Vi stiller spørsmål fordi vi vil vite hva som skjer. Vi ønsker ikke at kommunen skal bidra til at det testes ut ubåter med atomvåpen i våre farvann, sier Torbjørn Urfjell til NRK.

Ikke første gang
De israelske ubåtene har også tidligere skapt debatt i Norge, etter at den 58 meter lange IMS "Leviathan" i august 1999 fikk tillatelse til å drive øvelse utenfor kysten av Kristiansand.

Også i den forbindelse hevdet militære analytikere at de tyskbygde ubåtene førte krysserraketter som kunne utstyres med atomstridshoder.

(NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.