RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
TOK INITIATIV: Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja tok sist uke initiativ til et hastemøte på Stortinget om bedre svømmeopplæring. Til høsten håper han å ha et konkret forslag klart.
TOK INITIATIV: Venstres stortingsrepresentant Abid Q. Raja tok sist uke initiativ til et hastemøte på Stortinget om bedre svømmeopplæring. Til høsten håper han å ha et konkret forslag klart. Foto: Jon Olav Nesvold (NTB scanpix)

Krever svømmeopplæring allerede i barnehagen

Sist oppdatert:
Stortingsrepresentant Abid Q. Raja tar har tatt initiativ til en norsk svømmelov.

OSLO (Nettavisen): - Et av de klare rådene vi har fått er at svømmeundervisningen bør starte tidligere, før skolestart og når barna er i alderen fire til seks år. Da lærer de dette langt fortere.

Venstres Abid Q. Raja – stortingsrepresentant for Akershus - har tatt ferie fra Løvebakken, men noe av det første han gyver løs på til høsten er arbeidet med en norsk svømmelov.

Definisjon og kriterier

Målet er å få på plass en klar definisjon av svømmedyktighet basert på Norges Svømmeforbunds kriterier og dessuten en forpliktelse til hva skolene skal levere av svømmeopplæring. I dag er det mye opp til kommunene selv å definere innholdet i opplæringsloven når det gjelder svømming.

Bare én av to

Norske barns svømmeferdigheter er jevnt over ikke mye å skryte av når man sammenligner med nære naboer. Mens bare 50 prosent norske tiåringer kan kalle seg svømmedyktige, er andelen i våre nære naboland langt bedre. I Danmark er andelen 79 prosent, i Sverige 89, i Finland 72 prosent og på Island 98 prosent.

Les også Stavrums blogg: 150.000 barn kan ikke svømme

Store avvik

Til tross for at svømmeopplæring er en del av kompetansemålet i skolen, er det mange barn som ikke får den opplæringen de har rett på. I en fersk rapport utarbeidet på oppdrag fra Kunnskapsdepartementet ble 19 skoler i ni kommuner i Nordland, Møre og Romsdal, Buskerud og Aust-Agder undersøkt. Det viste seg at 90 prosent av kommunene som ble undersøkt, hadde avvik fra opplæringslovens krav til undervisning.

Se rapporten her: Evaluering av tilsyn med opplæring i svømming

Hastemøte

På en av de siste dagene i vårsesjonen på Stortinget kalte Abid Q. Raja inn til hastemøte på Stortinget med de viktigste aktørene innen svømmeopplæring og livredning; Norges Livredningsselskap, Svømmeforbundet, Redningsselskapet og Gjensidigestiftelsen. Raja ba om innspill til mer konkrete krav til svømmeopplæring i skolen og en nasjonal definisjon av hva som menes med svømmedyktig.

STARTE TIDLIG: Politikerne får et klart råd fra de som driver med svømmeopplæring: Det er når barna er i alderen fire til seks år at de har de beste forutsetningene for å lære fort.


Håper på tverrpolitisk enighet

Parallelt med dette kom det også initiativ fra Arbeiderpartiet, Senterpartiet og Kristelig Folkeparti på Stortinget, og Raja sier han håper det er mulig å få til en bred enighet bak et endelig forslag.

- Forhåpentligvis klarer vi å få til tverrpolitisk enighet, helst med regjeringspartiene. Det har vært nok snakk om bedre svømmeopplæring. Nå trengs det handling, sier Raja til Nettavisen.

Fikk vekker i 71 grader nord

Selv fikk han seg en vekker når det gjaldt betydningen av svømmedyktighet da han deltok i TV-programmet 71 grader nord for tre år siden og måtte hoppe i kaldt vann fra båt ved Lindesnes fyr. Raja fikk panikk i vannet og måtte reddes på land av lagkamerat Pål Anders Ullevålseter. I ettertid innså Raja at han måtte ta grep, så han ble med på svømmekurs og lærte seg å svømme ordentlig.

- Det var kombinasjonen av opplevelsen i 71 grader nord og at jeg på tur med ungene en dag tenkte på hvordan jeg selv forholdt meg til vann, at jeg hele tiden har prøvd å holde meg unna. Jeg tenkte «hva hvis en av ungene faller i vannet, hva gjør jeg da?». Jeg ble invitert med på svømmekurs på Lambertseter, og nå er også alle barna svømmedyktige, sier familiefaren som har to jenter på åtte år og en gutt på seks år. De eldste har allerede 500 meters-merket, mens yngstemann har Norges Svømmeforbunds svømmedyktighetsmerke med 200 meter på mage og rygg.

Starte tidligere

- Svømmeopplæring må bli en klar rettighet. Kravet bør være at man lærer å svømme innen 5. klasse, og rådet fra aktørene som driver med svømmeopplæring er klart: Opplæringsplikten bør starte tidligere, før skolestart. Det er når barna er i alderen fire til seks år at de har de beste forutsetningene for å lære fort. Da slipper vi også et annet problem; bluferdighet og kjønnsdelt svømmeundervisning. Og det vil være penger spart for samfunnet fordi erfaringene viser at barna som starter tidlig fortere lærer å svømme.

- Men i barnehagene er det ikke svømmebasseng?

- Nei, men det er logistikk som lar seg løse. Barnehagene er på tur året rundt. Barna mine gikk for eksempel på skiskole i barnehagen og ble busset dit det var snø.

- Det har vært mye prat om bedre og mer forpliktende svømmeopplæring. Regner du med at partiene nå finner sammen og at Stortinget kan få hjemlet noe mer forpliktende denne gangen?

- Ja, det regner jeg med. Dette skulle selvsagt vært gjort for flere tiår siden, men nå virker det som om viljen er stor. Det vi trenger er en komiteinnstilling og en konkret handlingsplan. Når det gjelder svømmeopplæring i barnehagene trenger vi kanskje en høring og noen prøveprosjekter.


- Må se i øynene

- I debatten om svømmeferdigheter, peker mange på familiene med innvandrerbakgrunn. I hvor stor grad er dette en del av problemet, mener du?

- Det er selvsagt foreldrenes ansvar å lære barna å svømme. Det er et faktum at innvandrerne er den gruppa med dårligst svømmedyktighet. Når foreldrene ikke kan svømme, sier det seg selv at de ikke kan lære barna å svømme. Og svømmekurs kan være så dyrt at foreldre velger det bort. Vi må se disse realitetene i øyene og sørge for at skolene tar den oppgaven de er pålagt.

Raja sier partiene må snakke sammen i løpet av sommeren slik at et forslag kan fremmes så snart Stortinget åpner igjen i slutten av september.

Les også:

- Omkom mens de hadde svømmeopplæring

Her får skolebarna 20 undervisningstimer årlig med svømmingMest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere