Krever ti millioner etter medlemsjuks

Alle de seks som er tiltalt for medlemsjuks i Norsk målungdom, risikerer å måtte betale millionbeløp til staten i erstatning. Rettssaken starter mandag.

27.11.03 22:09

De tiltalte hadde alle sentrale posisjoner i Målungdommen fra 1997 til 2001. Nå kreves de for til sammen nesten 10 millioner kroner.

Falske underskrifter og medlemslister var bakgrunnen for at det omfattende medlemsjukset i Norsk målungdom ble avslørt av to tidligere medlemmer i organisasjonen.

De seks tidligere tillitsvalgte er tiltalt for falsk forklaring, som har en strafferamme på to års fengsel.

- Jeg kan generelt si at det skal reageres med ubetinget fengsel i denne type saker, sier førstestatsadvokat Arnt Angell i Økokrim til TV 2 Nyhetene.

Samtidig står de tiltalte også overfor store erstatningskrav. Alle stilles personlig til ansvar for de feilaktige utbetalingene fra staten, og kreves for til sammen 9,8 millioner kroner.

- Studenter uten penger
To av de tiltalte kreves for 2,4 millioner kroner hver. En 26 år gammel kvinne kreves for 1,9 millioner, en 26 år gammel mann for 1,2 millioner, en for 1 million og den siste tiltalte for 900.000 kroner.

- De er personlig ansvarlige for de årene de har vært delaktige, og beløpene varierer derfor litt, sier Angell.

De tiltaltes advokat Harald Stabell vil i retten bestride erstatningskravene ved å hevde at staten ikke har lidt noe tap.

- Utover det har jo ikke de tiltalte penger i det hele tatt. Dette er studenter med studielån, og Norsk målungdom som organisasjon har svært knappe ressurser, påpeker Stabell.

«Solidarisk ansvarlig»
Det totale beløpet målungdommen lurte til seg er i følge tiltalen 4,4 millioner kroner. Likevel er altså kravene mot de tiltalte satt til nesten 10 millioner kroner til sammen.

Grunnen til dette er at de ansvarlige i Målungdommen er såkalt solidarisk ansvarlig for kravene. På tross av det samlede kravet på 9,8 millioner vil altså ikke staten til syvende og sist kreve mer enn 4,4 millioner kroner.

- Staten ønsker å sikre seg best mulig dekning, og derfor går man altså på flere personer samtidig for å oppnå dette, sier Angell.

Ingen av de tiltalte ønsker selv å si noe om millionkravet.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.