Gå til sidens hovedinnhold

Krever Valgerds avgang

En sjokkert KrF-leder Valgerd Svarstad Haugland troner på forsiden av Dagbladet. Det er dagen derpå. Kristelig Folkeparti er valgets store taper, og VG vil at partilederen skal gå.

"Folket straffer makten" er den dekkende tittelen på VGs leder etter mandagens kommune- og fylkestingsvalg. Avisen utroper KrF til valgets kanskje største taper, og krever partilederens avgang.

Nest dårligste resultat

"Partiet er etter vår mening best tjent med å skifte ut henne, og det skulle ikke forundre oss om ledende krefter i KrF støtter et slikt standpunkt ", heter det i lederen.

Kristelig Folkeparti fikk en oppslutning på 6,4 prosent. Det er det nest dårligste valgresultatet etter krigen og en halvering siden stortingsvalget i 2001.

Vårt Land kaller velgerflukten fra statsministerens parti det største nederlaget for KrF noensinne.

"Drømmen om å bli det store folkeparti kan glemmes helt" , skriver samfunnsredaktør Erling Rimehaug i avisa.

Dagsavisen er opptatt av at valget kan ha parkert KrF ved et historisk veiskille, og mener som Vårt Land at valget knust KrFs drøm om å bli et stort kristelig demokratisk parti.

Dobbelt skuffet

Dagbladet skriver: "Valgets tapere er Kjell Magne Bondevik, Valgerd Svarstad Haugland og hele KrF."

At valgnederlaget skyldes samarbeidet med Høyre, tror ikke Rimehaug stemmer. Han mener KrF er rammet av en "dobbelt skuffereaksjon", skriver NTB .

"De som hadde store forhåpninger om at trenden i retning av et mer sekularisert og materialistisk samfunn skulle snus med en KrF-ledet regjering, er blitt skuffet. Samtidig er ikke KrF blitt så modernisert at nye velgergrupper strømmer til", skriver han i sin kommentar.

Høstjakt på regjering?

Så godt som alle avisene spekulerer i om KrFs dager som regjeringsparti kan være talte. " Tanken på å møte velgerne fra regjeringsposisjon i 2005 må virke som et reinspikka mareritt" heter det i en kommentar fra Erling Kjekstad i Nationen.

"Bondevik 2 er i ferd med å senke Bondeviks parti", heter det i Dagsavisen, mens Dagbladet mener at tilbakeslagene har blitt så mange at det er grunn til å stille spørsmål om når slitasjen blir for sterk og om Bondevik kaster kortene.

Se valgresultatene her!

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar