RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KrF-ledelsen trekker seg

Valgerd Svarstad Haugland stiller sin plass som KrF-leder til disposisjon. Se talen hennes direkte nå.

Sist oppdatert:
NYDALEN (TV 2 Nettavisen): Valgerd Svarstad Haugland stiller sin plass som partileder i KrF til disposisjon. Også partiets nestledere trekker seg.

- Det å være leder i et politisk parti er tøft. Det å være leder i KrF er enda vanskeligere, sa Svarstad Haugland med tårene øynene da hun varslet at hun stiller sin stilling som partileder til disposisjon. I åtte og et halvt år har hun ledet partiet.

Valgerd Svarstad Haugland ber om at en ny KrF-leder velges på et ekstraordinært landsmøte i Bergen 23. januar.

Klar advarsel
Hun hintet også om at det nok var mange som var glade for at hun nå har stilt sin plass til disposisjon.

- Mange har ventet på denne dagen. Slik er det bare, sa Svarstad Haugland.

Partilederen ga også en klar advarsel til partiet om den neste som skal ta over.

- Lederen må kjenne at partiet står helhjertet bak, sa Svarstad Haugland.

Svarstad Haugland startet sin tale med å slå fast at KrF står framfor en utfordrende tid.

Knekker oss ikke
- Vi skal komme tilbake og vi skal reise oss. Ingen skal tro at tilbakeslaget skal knekke oss som parti, sa partilederen.

- Jeg har en medfødt kjærlighet til KrF som ikke engang rapporten kan drepe. Jeg ønsker å fortsette i politisk arbeid, og vil stå på for partiet mitt i årene som kommer, fortsatte hun.

Også nestlederne Einar Steensnæs og Knut Arild Hareide stiller sine plasser til disposisjon. Dermed skal landsmøtet velge tre ledere 23. januar neste år.

Det er imidlertid sannsynlig at Hareide blir gjenvalgt. Han ble valgt som 2. nestleder på landsmøtet i år, og er ikke i like stor grad som Svarstad Haugland og Steensæs blitt stilt ansvarlig for det historisk dårlige valgresultatet i høst.

Trenger kvinne
Valgerd Svarstad Haugland sier til TV 2 Nettavisen at det er åpenbart at i alle fall en av de tre kommende lederne i partiet må være en kvinne.

- Betyr det at det bør være en ung kvinne siden du i talen din la vekt på at partiet i større grad må åpne opp for yngre krefter?

- Nei, det vil jeg ikke si noe om, smiler hun.

Hard dom
Til partiavisen Folkets Framtid fredag sier Svarstad Haugland at hun er forskrekket over ordbruken til enkelte av dem som har kommet med innspill til Evalueringsutvalget.

- Jeg spør meg selv om hva lederskap er. Er det å gi roret til andre, eller å fullføre. Samtidig er det viktig for meg å ha tillit i partiorganisasjonen. Jeg har mange gode venner og medarbeidere rundt meg som betyr mye. I en slik prosess merker en til fulle hva som varmer. Jeg har mye støtte, men innspillene til Evalueringsutvalget er ganske knusende, sier hun til partiavisen.

KrF legger fram den såkalte evalueringsraporten klokken 17.00. TV 2 Nettavisen følger saken.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere