*Nettavisen* Nyheter.

KrF revurderer overgrepssaker

Foto: (Foto: KrFs hjemmesider)

Et utvalg i Kristelig Folkeparti skal gå gjennom partiets retningslinjer i overgrepssaker, etter at Medhaug-saken avslørte etiske problemer i regelverket.

10.11.03 10:50

Utvalget består av både en stortingsrepresentant, en dommer, en ungdomsrepresentant og en fagperson fra Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep.

Utuktsanmeldelsene mot KrF-politiker Jan Birger Medhaug i sommer er bakgrunnen for utvalgets mandat, selv om Medhaug ikke er nevnt med ett ord i partiets pressemelding mandag.

Hensyn til anmelder og anmeldte
«Utvalget bes om å gå gjennom og vurdere retningslinjene og om de er godt nok utformet. Sentralstyret er spesielt opptatt at to aspekt ved dette:

¿Hensynet til den personen som melder fra om overgrep. Vedkommende må oppleve å bli ivaretatt.

¿Hensynet til den beskyldningene blir rettet mot. Vedkommende må oppleve at partiet behandler saken uten å ta stilling til beskyldningene,» heter det i pressemeldingen.

Ingen innrømmelse av skyld
- Ligger det i dette en innrømmelse fra KrFs side av at kvinnen som anmeldte Medhaug ikke ble ivaretatt og at partiet ikke klarte å behandle saken uten å ta stilling til skyld?

- Jeg oppfatter ikke at det ligger noen innrømmelse i dette. Vi må huske at retningslinjene ble etablert i en periode da det ble avdekket flere seksuelle overgrep i kristne organisasjoner. Det tok vi et åpent oppgjør med og fant ut at vi måtte ha klare retningslinjer som gjør oss i stand til takle en eventuell slik situasjon. Nå har det gått noen år, og nå evaluerer vi om retningslinjene tar hensyn til begge parter, sier utvalgets leder, stortingsrepresentant Ingebrigt S. Sørfonn til TV 2 Nettavisen.

- Har ikke utvalget noen sammenheng med Medhaug-saken?

- Både ja og nei. Utvalget skal ikke vurdere partiets behandling av Medhaug-saken, det er helt klart, men når vi skal evaluere hvordan retningslinjene har fungert, tar vi med de erfaringer vi har gjort, og Medhaug-saken er en av disse erfaringene, sier Sørfonn.

Også andre straffbare forhold
De nåværende retningslinjene for partiets håndtering av overgrepssaker ble vedtatt av landsstyret 11.mars 2000. Her heter det blant annet i punkt 5:

«Som hovedregel bør ikke en som er dømt for seksuelle overgrep, eller en person som har en sak under etterforskning, ha tillitsverv eller stå på en valgliste for KrF.»

Utvalget får i oppdrag å vurdere hvordan partiet på best måte skal forholde seg til offentligheten/mediene, og behovet for å avklare partiets ansvar og avgrensning av ansvar i slike saker.

- Utvalget bør også drøfte om partiet bør gjøre retningslinjene mer generelle slik at de omfatter også andre strafferettslige forhold, heter det i pressemeldingen.

Utpekt av sentralstyret
Med seg i utvalget har stortingsrepresentant Ingebrigt S. Sørfonn dommer Bjørn Solbakken, Åshild Schmidt (rådgiver for justisfraksjonen i Stortinget), Marit Kraglund (KrFU), Per Eriksen (redaktør) og Trine Anstorp (Kirkens ressurssenter mot vold og seksuelle overgrep)

- Vi tar sikte på å tre sammen så snart som praktisk mulig, trolig i begynnelsen av desember, sier Sørfonn.

Først i mars neste år skal sentralstyret legge fram sine anbefalinger for landsstyret på bakgrunn av utvalgets arbeid.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.