RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KrF støtter at domstoler bør beslutte om statsborgerskap skal tilbakekalles


Kristelig Folkeparti og leder Knut Arild Hareide mener domstolene bør overta beslutningen om å tilbakekalle statsborgerskap. Det er dermed flertall på Stortinget for forslaget.
Kristelig Folkeparti og leder Knut Arild Hareide mener domstolene bør overta beslutningen om å tilbakekalle statsborgerskap. Det er dermed flertall på Stortinget for forslaget. Foto: Fredrik Varfjell (NTB Scanpix)
Sist oppdatert:
Kristelig Folkeparti støtter forslaget om at domstolene må prøve saken dersom noen står i fare for å miste statsborgerskapet.

Dermed er det flertall på Stortinget for forslaget, som går imot regjeringspartienes politikk.

KrF-leder Knut Arild Hareide understreket at det å miste statsborgerskapet er en alvorlig sak, og at utlendingsforvaltningen ikke bør fatte slike vedtak alene.

– Vi ønsker å forbedre rettsgrunnlaget og ønsker bedre prosesser på dette, sier Hareide.

LES mer:UDI intensiverer jakten på asyljuksere
OG her: Mahad Abid Mahamud: Fikk seks i fransk - halvannet år etter han sa han var analfabet

Komplekse saker

SV, Ap, Senterpartiet, Venstre og MDG sto bak forslaget, men trengte støtte fra KrF for å få flertall.

Partiet var bevisst at de havnet på vippen, og ønsket mer informasjon før de tok stilling. Konklusjonen var klar etter at partiet hadde diskutert på sitt gruppemøte onsdag ettermiddag.

Geir Toskedal, som representerer KrF i kommunal- og forvaltningskomiteen, sier enkeltsaker som har kommet fram i mediene, viser hvor komplekse sakene kan bli.

– De som jukser, kan vi ikke ha. Men vi vil at uhildede domstoler skal vurdere sakene der statsborgerskap skal fratas, sier han.

Foreldelsesfrist og fri rettshjelp

KrF går imidlertid lengre enn det opprinnelige forslaget. De ønsker også at det skal settes en foreldelsesfrist. Etter lang botid i landet skal man ikke lenger risikere å miste statsborgerskapet, selv om det blir avslørt at man løy på søknaden sin.

– Vi har ikke landet på et bestemt antall år, men ønsker en utredning for å se på foreldelsesfrist, sier Hareide.

Partiet mener også det er grunn til å vurdere om det skal ytes fri rettshjelp i statsborgerskapssaker.

SV, som var en av forslagsstillerne, er strålende fornøyd med at KrF nå sikrer forslaget flertall. Heikki Eidsvoll Holmås varsler at de også vil se på muligheten for foreldelsesfrist.

UDI-sjefen skeptisk

Frode Forfang, direktør i Utlendingsdirektoratet, mener foreldelsesfrist kan få uheldige konsekvenser. Det kan for eksempel dreie seg om at politiet avdekker at personer som står bak alvorlig kriminalitet, har jukset seg til opphold og statsborgerskap.

– I et slikt tilfelle antar jeg at tilbakekall av statsborgerskap, med påfølgende utvisning, vil møte bredere forståelse, skriver han på bloggen sin.

Forfang foreslår i stedet at botid kan inngå som en større del av helhetsvurderingen.

– Skulle man først myke opp regelverket, ville jeg heller anbefale at det skal legges mer vekt på tiden som er gått som en del av en helhetsvurdering, spesielt når det gjelder muligheten til å få en ny oppholdstillatelse basert på riktig identitet, skriver han

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere