*Nettavisen* Nyheter.

KrF-topper kritiserer Erna

Foto: Erlend Aas / SCANPIX

Stortingsrepresentantene Ivar Østberg og Anita Apelthun Sæle fra KrF kommer med hard kritikk av kommunalminister Erna Solberg (Høyre).

01.09.04 13:56

De reagerer sterkt på at Erna Solberg nekter å rette seg etter ønsket fra FN’s høykommisær for flyktninger om å ikke presse irakiske flyktninger hjem.

- Jeg synes vår politikk bør være at vi ikke sender tilbake flyktninger til krigslignende områder før det er forsvarlig, sier Østberg til TV 2 Nettavisen.

- Uttalelsene dine innebærer hard kritikk av Erna Solberg som kommer fra Høyre som KrF sitter i regjering med?

- Hvordan det oppfattets er ikke viktig. Jeg synes vi bør endre vår politikk og følge det høykommissæren sier. Norsk politikk bør ikke være slik at vi sender flyktninger til krigslignende tilstander, fastholder Østberg.

Fra bunn til topp
Kritikken fra Østberg og Apelthun Sæle viser at frustrasjonen fra grasrota i KrF når det gjelder Høyredominansen i regjeringen, har nådd topplanet i KrF. Det er sjeldent at topp-politikere kritiserer en kollega fra en felles regjering.

Intern bråk
Samtidig er det andre gang på få uker at FN kritiserer norsk flyktningepolitikk. Erna Solberg skapte nylig stor internt politisk storm i regjeringen da høykommisæren ba Norge om å øke antall kvoteflyktninger fra 750 til 1500 i år.

Solberg nektet først å følge kravet, men måtte delvis gi seg etter hardt press fra KrF og Venstre. Kompromisset ble at regjeringen dobler antallet, men ikke før fra 2006.

Vil presse
Nå håper Østberg at KrF og Venstre skal klare å presse kommunalministeren én gang til.

- Jeg regner med at vi vil legge press på Erna Solberg. Dette er et spørsmål om menneskesyn og menneskeverd, derfor er viktig å lytte til FN, sier Østberg som sitter i kommunalkomiteen.

- Sterkt krav

Klikk på bildet for å forstørre.

Også Anita Apelthun Sæle (bildet) fra KrF ber Erna Solberg lytte til FN.

- Jeg er veldig opptatt av at vi ikke skal ta arbeidstillatelsene fra flyktninger som ikke får oppholdstillatelse. Vi må gi dem mulighet til å brødfø seg selv.

- Er det er krav som dere vil stå sterkt på?

- Ja, egentlig er det det. Jeg vil ta det opp med departementet og våre folk vil ta det opp på flere plan.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.