*Nettavisen* Nyheter.

KrF vil ikke binde seg til nullsum-spill for grønt skifte

Knut Arild Hareide (t.h) og Hans Olav Syversen presentererte KrFs  alternative statsbudsjett for 2017. Foto: Vidar Ruud (NTB scanpix)

Kristelig Folkeparti foreslår å skjerpe miljøavgifter med 5 milliarder kroner, men vil ikke nødvendigvis bruke alt på klimatiltak.

Det kom fram da partileder Knut Arild Hareide presenterte partiets forslag til statsbudsjett mandag.

Les også: KrF vil skru opp mange avgifter - og gjøre ladbare hybrider mye dyrere

I forslaget legges det opp til en økning på 5 milliarder kroner i økte miljøavgifter for å vri forbruk og produksjon i grønn regning. Et prinsipp som samarbeidspartner Venstre har kjempet sterkt for, er at en økning i grønne skatter og avgifter ikke skal brukes for å skaffe staten inntekter til andre områder.

– Vi vet hvilke utfordringer vi har innen velferdsområdet. Jeg tror vi kan bruke skatte- og avgiftspolitikken til å få en bedre miljøprofil, men ikke nødvendigvis gjøre det til et nullsumspill, sa Hareide.

Ikke regnet på CO2-reduksjon

Partiet foreslår å øke drivstoffavgiften for diesel med 20 øre og for bensin med 15 øre. For å komme distriktene i møte, skal pendlerfradraget økes, men samtidig vil KrF beholde årsavgiften på dagens nivå – og går altså mot kuttet som regjeringen foreslår. Den største endringen ligger i skjerpelse av engangsavgiften når man kjøper ny, forurensende bil.

Hvor mange tonn CO2-utslipp som bespares ved partiets forslag, kunne Hareide ikke svare på. Men han mener forslaget utgjør en betydelig forsterket klimainnsats på så å si samtlige områder.

Innretningen på det grønne skiftet ligger an til å bli den store utfordringen når regjeringspartiene og støttepartiene innleder budsjettforhandlinger onsdag. Venstre legger fram sitt budsjettforslag tirsdag.

Ingen løfter om kvoteflyktninger

Et annet område som seiler opp til diskusjon er spørsmålet om hvor mange kvoteflyktninger Norge skal ta imot.

I forliket fra i fjor heter det at Norge skal ta 8.000 flyktninger fram til 2017. Siden antallet asylsøkere har falt kraftig, er det naturlig å se på om vi kan ta imot flere kvoteflyktninger i stedet, mener KrF. Forutsetningen er at tendensen fortsetter.

– I avtalen står det at dette skal bli vurdert i slutten av denne perioden. Vi ser det som naturlig at det skjer i forbindelse med revidert statsbudsjett, sa Hareide.

Ungdomspartiet KrFU er skuffet over at det ikke kommer noen klare løfter.

– Jeg mener det er altfor lite offensivt. Mottaksplassene i kommunen står klare nå. Krigen i Syria foregår nå. Derfor må økt antall kvoteflyktninger inn i regjeringens og KrFs alternative budsjett nå. Vi har ikke tid til å vente et helt år med å øke denne kvoten, sier KrFU-leder Ida Lindtveit.

– Tett opp til Ap

Lørdag skal Hareide trolig avklare om det er aktuelt å samarbeide med Arbeiderpartiet etter valget neste år. Finanspolitisk talskvinne i Ap, Marianne Marthinsen, påpeker at KrFs forslag har mange treffpunkter til deres egen politikk.

– En rekke av KrFs hovedsatsinger ligger tett opp til Arbeiderpartiets hovedsaker, på arbeid, skole, helse og klima, sier hun.

– Vi er blant annet enige om behovet for større og mer målrettede tiltak mot Sør- og Vestlandet, flere studieplasser og flere tiltaksplasser i en tid hvor ledigheten er rekordhøy og regjeringen passiv, sier hun. (©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.