RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

KrFs skjebnelandsmøte setter avtrykk i språket


KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen 2. november skapte politisk dramatikk og har også fått æren av å stå bak årets ord 2018.
Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix
KrFs ekstraordinære landsmøte på Gardermoen 2. november skapte politisk dramatikk og har også fått æren av å stå bak årets ord 2018. Foto: Håkon Mosvold Larsen / NTB scanpix Foto: ( NTB scanpix )
Sist oppdatert:
KrF skapte politisk dramatikk i høst, og nå har Språkrådet kåret ordet «skjebnelandsmøte» til årets ord.

Ordet «skjebnelandsmøte» ble årets ord i 2018 fulgt av «grottegutt», «sosionomisere» og «plogging», skriver Språkrådet i en pressemelding tirsdag.

– Bruken av ordet skjebnelandsmøte viser hvor avgjørende hendelsen var, ikke bare for Kristelig Folkeparti (KrF) som parti, og Knut Arild Hareide som partileder, men også for veien videre i styringen av Norge. Det er ikke første gangen «skjebne» blir brukt som førsteledd i et sammensatt ord for å gi ordet tyngde, men vi kan trygt si at det sjelden har vært mer dekkende enn i dette tilfellet, sier seniorrådgiver Dagfinn Rødningen i Språkrådet.

Årets ord kan være et nyord eller et ord eller uttrykk som har særlig preget det siste året. Kandidatene i 2018 spenner over ulike områder av samfunnslivet, men flere av ordene, som «plogging» og «matredder», viser at miljøspørsmål er høyt oppe i manges bevissthet. Kåringen gjøres av Språkrådet i samarbeid med professor Gisle Andersen ved Norges handelshøyskole (NHH).

– Kreative nydannelser er gjerne kombinasjoner av ord som passer godt sammen – være seg lydmessig eller betydningsmessig. De kan også signalisere motsetninger, noe som gjør dem interessante og lette å legge merke til. Eksempler på det er «grottegutt», «gladbobler» og «fattigdomslykke», sier professor Andersen.

(©NTB)

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere