Krigsforbryter-enhet i Kripos

Riksadvokaten foreslår en spesialenhet for etterforskning av krigsforbrytelser, folkemord og andre internasjonale forbrytelser i «Nye Kripos».

14.10.04 14:40

«Nye Kripos» er i drift fra nyttår. Riksadvokaten mener den foreslåtte «folkemordkommisjonen» vil ha behov for ti stillinger og bør etterforske 15 saker i året. Driftsutgiftene anslås til 8,4 millioner kroner årlig , melder Aftenposten Aften.

Norge som frihavn for torturister
Justisminister Odd Einar Dørum tok initiativ til utredningen etter at assisterende generalsekretær Gunnar M. Karlsen i Den norske Helsingforskomiteen i Aftenposten etterlyste en slik norsk spesialenhet for to år siden.

Han påpekte at det er viktig å etterforske internasjonale kriminelle som kommer hit til landet, for å unngå at Norge blir en frihavn for torturister, folkemordere, terrorister og andre som på flukt gjemmer seg bak asylinstituttet. Oslo-politiet har nå det nasjonale ansvar for etterforsking av slike saker i påvente av en opprettes en nasjonal spesialenhet.

Amnesty positiv
Politisk rådgiver Beate Slydal i Amnesty International er positiv til forslaget.

- Vi vet av erfaring at det kommer kriminelle i strømmen av flyktninger. Dermed oppstår faren for stigmatisering av alle asylsøkere som løgnere, svindlere. De som har forbrutt seg må straffeforfølges for å unngå at det skapes grobunn for fordommer som undergraver asylinstituttet. Derfor er det viktig at det nå bygges opp en etterforskningskomptetanse på dette feltet i Norge, sier politisk rådgiver Slydal.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.