RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krimbølge etter EU-utvidelsen

Foto: Scanpix/Thomas Bjørnflaten
Sist oppdatert:
Etter EU-utvidelsen østover har prostitusjon, narkotrafikk og vinningskriminalitet økt kraftig i Norden.

Etter EUs østutvidelse i 2004 har kriminalitet begått av personer fra de baltiske landene og Polen satt sitt preg på statistikkene.

- Det har vært en økning i Norden generelt, også i Norge, sier Ole Petter Ekhaugen, leder for etterretning i Kripos til Dagsavisen.

Se gratis videoklipp på web-tv her.

Ekhaugen mener særlig narkotika- og prostitusjonstrafikken er organisert, og at kriminelle grupper kjemper om «markedsandeler» i Norge.

Litauen skal være i en særstilling. I 2005 ble 549 litauiske borgere siktet eller dømt i 615 straffesaker. Kripos mener mørketallene er store.

Etter EU-utvidelsen måtte Norge slette lister med uønskede vanekriminelle fra de baltiske landene. På grunn av EØS-avtalen er det også blitt vanskeligere å utvise kriminelle østeuropeere. Kun 26 personer fra Litauen ble utvist fra Norge på grunn av brudd på straffeloven.

En EU-borger kan ikke utvides bare på grunnlag av brudd på straffeloven. Det må gjøres en individuell vurdering, og personen må utgjøre «en trussel mot grunnleggende samfunnshensyn».

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere