Kripos vil hjelpe irakisk politi

Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år.

Marita Strøm (38) ble skutt og drept i Irak. Hennes 25 år gamle kurdiske ektemann er fengselt for drapet. Bildet er tatt like før hun reiste på ferie 9. august i år. Foto: Privat / SCANPIX

Kripos er klar til å bistå politiet i Nord-Irak i etterforskningen av drapet på Marita Strøm dersom det kommer en anmodning fra nord-irakisk politi.

16.09.04 17:41

Det sier politioverbetjent og avsnittsleder i Interpol, Helge Tangstad, til NTB.

Tangstad sier Kripos har satt fram tilbudet via ambassadør Peter Ræder som har vært i Sulaymaniya siden lørdag.

Tangstad bekrefter at Kripos er orientert om at den drapsmistenkte ektemannen til Marita Strøm har operert med to identiteter.

- I Norge har han operert med et annet navn og en annet fødselsår enn han har gjort i Nord-Irak, men Kripos har torsdag ennå ikke fått dokumentene fra Nord-Irak som er nødvendige for å bekrefte forholdet, sier Tangen.

To navn - forskjellig alder
Osman Omar Osman, ektemannen til drepte Marita Strøm, sitter fengslet i Sulaymaniya i Nord-Irak, mistenkt for drapet på ektefellen. Det er politiet i Sulaymaniya som arbeider med å skaffe oversikten over familiens identiteter. Dette gjelder også for Osmans to brødre som bor i Oslo.

Den drapsmistenkte er norsk statsborger, men han har også irakiske identitetspapirer der han heter Faraidun Latif Sharif og er 32 år. I Norge er han registrert som 25 år gammel.

Osmans familie i Sulaymaniya har forklart til Aftenposten at hele familien byttet navn i forbindelse med at de måtte flykte fra byen Kirkuk og Saddam Hussein.

UDI avgjør statsborgerskap
Når Kripos får den nødvendige dokumentasjonen, vil den bli oversendt Utlendingsdirektoratet, som vurderer om grunnlaget for drapsmistenkte Osman Omar Osmans norske statsborgerskap fortsatt er til stede.

Tangen sier Kripos ikke jobber med Interpol i denne saken, fordi Interpol ikke eksisterer i Nord-Irak.

- Vi får informasjonen fra sikkerhetstjenesten i Sulaymaniya, sier Tangen, som bekrefter at språkproblemer i noen grad har sinket informasjonsutvekslingen.

Ingen ny info før helga
Sarkawt Hassan Jallal, sjef for sikkerhetstjenesten i Sulaymaniya, sier til NTB at han tidligst vil ha nye opplysninger om etterforskningen lørdag, fordi det er helligdag torsdag og fredag i Nord-Irak.

Her hjemme sorterer drapssaken formelt under Nord-Trøndelag politidistrikt. De fikk forleden brev fra advokat Brynjar Meling, som bistår Osman Omar Osmans familie i Norge i saken. I brevet hevder Meling å ha opplysninger som kan fjerne mistanken om at Osman Omar Osman er skyldig i drapet på sin kone. Opplysningene skal Meling har fra kurdere i Norge.

I Nord-Trøndelag politidistrikt får NTB opplyst at påtaleansvarlig, politiadvokat Bjørn Terje Smistad, har mottatt brevet, men at det ved arbeidstidens slutt torsdag ennå ikke var besvart.

I brevet, som også er sendt Utenriksdepartementet, ber advokat Meling politiet om å etterforske opplysningene som han legger fram.

(©NTB)

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.