Gå til sidens hovedinnhold

Krisemøte i Hammerfest

Båter synker og hustak blåser vekk. I Hammerfest har de nå krisemøte for å avgjøre hvordan de skal håndtere «Narve» på best mulig måte.

Stasjonssjefen ved Hammerfest politistasjon, Gustav Kaald Olsen, sier til TV 2 Nettavisen at krisemøtet skal sette status på hva som må gjøres i forbindelse med stormen.

- Det er redningsledelsen fra de lokale redningssentrene i Hammerfest som skal delta på møtet, sier Olsen.

Dette gjelder politimesteren, representanter fra Havnevesenet og Sivilforsvaret, brannvesenet, kommuneoverlegen, beredskapsleder for kommunen og representanter fra Forsvaret.

- Det er for å samordne innsatsen som blir gjort av alle i forbindelse med uværet, sier Olsen.

Ifølge Olsen vil mye av arbeidet fremover bestå i å sikre ting og gjenstander som ligger løst, samt sikre bygg som allerede har fått tak og vegger blåst av. Han oppfordrer folk i Hammerfest til å sikre søppeldunker, trillebårer, søppelhauger og andre ting som står ute.

Les mer om «Narve» her

Skoler evakuert
I Hammerfest ble to skoler evakuert tirsdag. Onsdag trosser innbyggerne vinden, men tar sine forholdsregler. En rekke kommuner i Nord-Norge forbereder seg på at uværet skal øke i styrke.

- Vi har besluttet å holde skoler og barnehager åpne, men elevene holder seg innendørs. Det er ni minusgrader og vind, sier ordfører Alf E. Jakobsen i Hammerfest til TV 2 Nettavisen. Skolene i Hammerfest vil være åpne til arbeidsdagen slutter klokka 16 i dag, og mange av elevene vil bli hentet av foreldrene i bil. Ifølge Jakobsen vurderes situasjonen fortløpende, og skoler og barnehager stenges i morgen dersom vinden øker.

Båter synker
Ifølge operasjonsleder Per Holmvik i Vest-Finnmark politidistrikt har stormen revet av både hustak og veggplater flere steder i Finnmark. Tilhengere har blåst av broer og ut på sjøen, og en mil fra Hammerfest står flere båter i fare for å synke.

- Det er en syv-åtte båter som det er fare for at vil gå ned på grunn av ising. En har allerede gått ned, sier Holmvik til TV 2 Nettavisen.

Holmvik oppfordrer publikum til å sikre det man har av private verdier og gjenstander.

- I tillegg må de se til båter, for det har ikke vi kapasitet til å ta oss av, sier Holmvik.

Rolig i Kirkenes
Selv om vinden herjer i Nord-Norge, er ikke alle like mye preget av «Narve». Operasjonsleder i Øst-Finnmark politidistrikt, Lars Rune Hagen, rapporterer om rolige forhold i Kirkenes.

- Vi har ikke mottatt meldinger om skader på personer eller hus. I Kirkenes blåser det bare åtte-ni meter i sekundet, sier Hagen.

Vinden kommer over Sør-Varanger og treffer Vadsø, men ifølge Hagen skal det heller ikke være noe dramatikk der.

Forfrysningsfare
Årsaken til den kraftige vinden som vil herje i Nord-Norge de nærmeste dagene, er en veldig trykkforskjell mellom et lavtrykk som ligger ved Jan Mayen og et høytrykk som ligger ved Kola-halvøya, melder Meteorologisk institutt. Fredag ventes det enda sterkere vind. Grunnen til dette er at lavtrykket over Jan Mayen blir noe dypere.

Siden det er både sterk vind og lave temperaturer er det stor forfrysningsfare i Finnmark og sterk ising på fartøy, opplyser Meteorologisk institutt.

Sjekk været ditt her!

Reklame

Her kan du levere Vikinglotto