I begynnelsen av februar meldte Nettavisen nyheten om at den kjente komikeren Kristian Valen var pågrepet av politiet og kastet på glattcelle.

Valen er nå tiltalt for trusler mot to politibetjenter og for å ha forulempet offentlige tjenestemenn på grunn av utføringen av tjenesten. Øvre strafferamme for forholdene er henholdsvis ett år, og bøter.

Her kan du tipse Nettavisens journalist på mail, eller ring 02060. Vi kan legge til rette for kryptert kommunikasjon dersom ønskelig.

Filmet politibetjenter

Rettssaken er berammet til slutten av september i Oslo tingrett.

- Det er bra at siktelsen etter straffeloven 155, om trusler for å påvirke politiets handlinger er henlagt. At de i stedet har tatt ut en generell tiltale for trusler for at Valen har skrevet at «neste gang vil de angre», og dette førte til at politiet følte alvorlig frykt, tar vi til etterretning, sier Valens forsvarer John Christian Elden til Nettavisen.

- Ifølge Valen var det ti væpnede tjenestemenn som oppsøkte ham. Det var ikke hans mening å skremme dem.

I februar rykket politiet ut til komikerens bolig i Oslo sentrum, etter en bistandsanmodning fra AMK. Valen hadde selv ringt inn og meldt om at det var en skadd person i leiligheten hans.

Politiet kom med to patruljebiler og fem betjenter, har Oslo politidistrikt tidligere opplyst. Operativ uteleder kom også til stedet etter hvert, men politiet mener Elden tar feil vedrørende bevæpning.

Politiet: - Ingen væpning

- Det var ingen væpnede tjenestemenn. Det er direkte feil, og det er Elden godt kjent med gjennom sakens dokumenter. Politiet var der for å bistå ambulansetjenesten, sier politiadvokat Hacer Aydar ved Oslo sentrum politistasjon til Nettavisen.

Valen ble overrasket over politioppbudet, og lot seg provosere av at de også begynte å undersøke boligen.

Mens betjentene var i leiligheten filmet han hva de gjorde og tok bilder av dem.

Han la også bildene ut på sin Facebook-profil sammen med en melding hvor han utlovet dusør til dem som hadde opplysninger om betjentene.

Lovet 10.000 kroner

I tiltalen mot Valen heter det blant annet:

«Fredag 5. februar 2016 ca. kl. 9.00, i XX i Oslo, la han ut bilder av politibetjentene AA og YY på sin offentlige facebookprofil og skrev blant annet : '10 000 kr til de som kjenner og vet hvor disse politifolka bor' og 'Neste gang tror eg de vil angre' etter politibetjentene hadde rykket ut og bistått ambulansetjenesten på hans bopel».

- Vi mener det er begått en straffbar handling, og da er det riktig å ta ut tiltale slik at retten kan ta stilling til det endelige skyldspørsmålet. Denne saken er ikke annerledes enn andre saker, og generelt kan jeg si at vold og trusler er alvorlige overtredelser, sier politiadvokat Aydar.

Det er statsadvokat Cecilie Schløsser Møller som har tatt ut tiltalen.

- Dagen etter pågripelsen fikk for øvrig Valen navn og tjenestested til alle de involverte betjentene fra politiet - gratis, legger Elden til.

I 2007 var komikeren også i problemer med politiet, da han skjøt dusjen i fillebiter med maskinpistol, angivelig for å skremme en skikkelse han så i leiligheten. Det endte med et knust dusjkabinett og 25 beslaglagte våpen.

(artikkelen fortsetter under videoen av løslatelsen av Kristian Valen)

HTML EMBED
embedNAvideo("9mVr0xhJYqNbUJlpveOYEA", false)

Video: Kristian Valen løslates fra arresten

Politiet følte seg truet

Politiet kjente til Valens våpenhistorikk og tok ingen sjanser da de rykket ut til hans leilighet i februar.

- Vi ser på det som en trussel. De tjenestemennene det gjelder føler det som en trussel, og det er noe som hindrer dem i å gjøre jobben sin, sa stasjonssjef ved Oslo sentrum politistasjon Tore Soldal til Nettavisen få dager etter pågripelsen.

- De føler seg reelt truet, dette er folk med familie. At folk de har vært inne hos etterlyser informasjon om tjenestemennenes navn og adresse, samtidig som de tilbyr 10.000 kroner, tolker de helt klart som en trussel.

Kastet på glattcelle

Etter mer enn ett døgn på glattcelle, og gjennomført avhør, ble Valen løslatt fra arresten. Han la ikke skjul på at den ufrivillige tiden på glattcellen, med overnatting på en tynn madrass på betonggulv, ikke var et drømmescenario.

– Eneste jeg kan si nå er at jeg er glad for å være ute, jeg skjønner ingenting av hele situasjonen. Pluss at jeg ser jo at noen media har klippet og limet sammen diverse innlegg og satt det sammen uten sammenheng, skrev Valen på sin Facebook-side etter løslatelsen.

– Men det å overdrive eller ta bort noe gjør jo vi som komikere hele tiden for å gjøre ting tydeligere eller mer morsomt, så det er helt ok.