Tirsdag skrev Nettavisen at 300 personer, deriblant flere politikere og næringslivstopper, får gratisbilletter til premierer på kulturhuset Kilden i Kristiansand.

Det var Fædrelandsvennen som i helgen avslørte dette, og blant de som får billetter, er Kristiansand-ordfører Harald Furre (H), lokale stortingsrepresentanter og kulturminister Trine Skei Grande (V).

Men nå viser det seg at flere av politikerne i sørlandsbyen, også har hatt - og har - tilgang på gratis kinobilletter ved Fønix kino i Kristiansand.

- Vi hadde en ordning ut 2016, hvor da de som er medlemmer av kommunalutvalget i Kristiansand kommune fikk tilbud om å kunne hente ut en billett hver på ordinære visninger på kino, opplyser kinodirektør Kim Skarning Andersen i Kino Sør AS.

Les også: Dette kulturhuset gir gratisbilletter til over 300 personer i kommunen

- Har brukt det en gang

Kommunalutvalget består av ordfører Harald Furre (H), varaordfører Jørgen Kristiansen (KrF), gruppeleder for Høyre, Renate Hægeland, gruppeleder for Arbeiderpartiet, Mette Gundersen og bystyrepolitikerne Trond Blattmann (Ap), Abullahi Alaason ( Ap ) og Grete Kvelland Skaara (KrF).

- Kommunalutvalget er eierne av kinoen og generalforsamlingen, så det var et ønske at eierne kunne orientere seg om vårt tilbud, sier Skarning, som understreker at gratisordningen ble avviklet fra 1. januar 2017, etter et eierskifte der halvparten av kinoen ble solgt til Nordisk Film.

Men Sørlandsnyhetene, et lokalt nyhetsnettsted på Facebook, skriver at mye kan tyde på at politikerne har kommet inn gratis frem til i dag.

At gratisordningen fortsatt benyttes av politikere, får også Nettavisen bekreftet når vi spør bystyrepolitiker Trond Blattmann (Ap) om han har benyttet seg av ordningen.

- Jeg har brukt det en gang, og det er kun til meg selv. Jeg så Queen-filmen Bohemian Rhapsody for tre uker siden, sier Blattmann.

- Hva tenker du om at dere politikere får gratisbilletter?

- Det har vært en ordning som har vært i mange år, så jeg har ingen spesiell kommentar til det. Det er for øvrig ingen problem for meg å betale om det står på det, sier han.

Les også: 175 millioner til omstridt kunstsilo i Kristiansand

Varaordfører: - Nesten ikke benyttet

Varaordfører Jørgen Kristiansen i Kristiansand, sier at heller ikke han har hentet ut gratisbilletter ofte - og ikke det siste året.

- Jeg har nesten ikke benyttet meg av det, men kanskje en gang i året, sier han.

- Hva tenker du om at dere politikere får gratis billetter?

- Det var en tenkning fra gammelt av at politikere skulle kunne være oppdatert på det som skjedde i kulturtilbudet i byen. Men jeg har ikke benyttet meg så mye av det, sier Kristiansen.

Ordfører Harald Furre (H) opplyser at han ikke har fått gratisbilletter på kinoen.

- Nei. Har aldri brukt den muligheten, skriver Furre i en sms til Nettavisen.

Les også: Slik fjerner Kristiansand gateparkering uten å gå til kamp mot bilistene

Skjerper inn rutinene

Kinodirektøren sier imidlertid at han ikke kjenner til at det fortsatt gis ut gratisbilletter.

- De hevder det, men det kjenner ikke jeg til. De ansatte skal være klar over rutinene. Om det er noen som har klart å få ut en billett eller to, kan være, men jeg har ingen dokumentasjon på det, sier Skarning.

Han forteller at han etter at han fikk høre om «ryktet» tirsdag, likevel skjerpet inn rutinene ved kinoen.

- Jeg informerte de ansatte om at den type kort ikke er gyldig. Det er heller ingen kort som ligger og vaker i systemet som er gyldige, det gjorde vi en sjekk på i går, sier han.

Skarning viser til at gratisordningen uansett er blitt lite brukt.

- Det er snakk om sju personer, og jeg tror vi snakker om et sted mellom 0-5 billetter per person, så det er veldig få personer som har brukt ordningen. Derfor avviklet vi den også, sier han.

Les også: Konflikt om halv milliard til kunstsiloen i Kristiansand

Disse får fortsatt billetter

Det er likevel noen andre som fortsatt får gratisbilletter til alle ordinære kinovisninger.

- De som har gratis billetter hos oss er styremedlemmer og ansatte. Jeg tror det er ganske vanlig ved alle kinoer i Norge, sier Skarning.

Styret i kinoen består av to representanter fra kommunen, tidligere kinodirektør og nåværende Venstre-politiker Petter Benestad, og Høyre-politiker Inger Skeie Hansen.

På spørsmål om Hansen benytter seg av tilbudet, svarer hun kort:

- Det er ikke så mye, sier hun, før hun må legge på.

De andre i styret er to representanter fra Nordisk film, som eier 49 prosent av kinoen - og en ansatt ved kinoen.

- Forskjellen fra oss til andre, er at vi er et aksjeselskap og vi mottar ikke en krone i offentlig støtte. Jeg opplever at det er en litt annen setting. Vi jobber i et kommersielt marked, sier kinodirektøren.

- Billetter til gode formål

Kinodirektøren viser dessuten til at de årlig gir bort mange billetter til gode formål.

- Vi gir hvert år bort 1000 billetter til gode, humanitære formål, sier han, og legger til:

- Jeg tror det er andre deler av bransjen som har større uttak av den type billetter. Vi har en ekstrem restriktiv politikk på det.