*Nettavisen* Nyheter.

Kritiserer hemmelige Märtha-tegninger

Foto: (Foto: Scanpix)

Fylkesmannen krever en begrunnelse på hvorfor alle dokumentene i prinsesse Märtha Louises byggesak er hemmeligstemplet.

- Vi savner en begrunnet vurdering av de enkelte dokumentene som er unntatt offentlighet. Alle dokumentene er hemmeligstemplet, uten at det foreligger en vurdering for hvert enkelt dokument, sier underdirektør Anders Evjenth ved juridisk avdeling hos Fylkesmannen i Oslo og Akershus til TV 2 Nettavisen

Fylkesmannen sendte i forrige uke et brev til Bærum kommune, der de ber om et snarlig svar på hvorfor alle og ikke bare noen av byggedokumentene er unntatt offentlighet.

Vil se byggetegninger
Kommunen har bestemt å hemmeligstemple alle dokumentene bortsett fra søknadsskjema, skjema for nabovarsling, situasjonskart, estetisk redegjørelse og søknad om ansvarsrett.

Klikk på bildet for å forstørre.

Grunnen til at saken har havnet hos Fylkesmannen er at Oslo og Omland Friluftsråd (OOF) har klaget på nettopp dette. De krever å få se tegningene som viser hvordan prinsessens store påbygg i Lommedalen vil bli seende ut.

- I utgangspunktet er alle brev offentlige dersom det ikke foreligger en grunn til å unnta dem. Hvert dokument må vurderes og unntak begrunnes. Uten en slik begrunnelse får ikke vi prøvd vedtaket, sier Evjenth.

Forstår kongefamilien
Han utelukker ikke at de kan komme til å kreve at færre dokumenter er hemmeligstemplet, men presiserer samtidig at de forstår kongefamilien.

- Vi har full forståelse for at medlemmer av kongefamiliens sikkerhet for liv og helse tillegges betydelig vekt i en vurdering av unntak fra offentlighet, skriver Fylkesmannen i sitt brev til Bærum kommune.

Kommunen begrunner sitt vedtak ved å vise til offentlighetslovens § 6 a 1. ledd:

«Opplysninger hvor unntak er påkrevd fordi offentlighet ville lette gjennomføringen av straffbare handlinger, kan unntas fra offentlighet».

Krever raskt svar
Nå håper Fylkesmannen på et raskt svar fra Bærum kommune.

- Meningen med offentlighetsloven er at man skal kunne få opplysninger som er offentlige, og hvis klageprosessen drar ut i tid vil formålet med loven kunne bli forfeilet, sier underdirektør Evjenth.

Oslo og Omland Friluftsråd mener også det var feil av Bærum kommune å tillate utvidelsen ettersom huset ligger innenfor markagrensa. Denne klagen trenger Fylkesmannen mye lenger tid på å behandle.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.