- Det blir et paradoks når man bruker så mye penger på et utsiktstårn, og så er det åpenbart mange andre saker som bydelen trenger mye mer, som for eksempel fritidsklubber som de har etterlyst, sier bystyrepolitiker Camilla Wilhelmsen (Frp) i Oslo til Nettavisen.

På Stovner i Oslo har politikerne nemlig fått bygget et utsiktstårn til 24 millioner kroner. Tårnet, som er en del av Groruddalssatsingen, har en 260 meter lang gangbane og er 15 meter høyt.

- Feil ting å prioritere

Samtidig fortsetter meldingene å komme inn om ungdomsbråk i det innvandrertette området.

Senest i helga ble en natteravn kastet stein på av ungdommer på Stovner, noe som har skjedd flere ganger den siste tida.

I lys av dette, stilles det nå spørsmål ved pengebruken på tårnet.

- Jeg har vært der et par ganger, det er veldig fint og kjempekult, men en feil ting å prioritere - til veldig feil tid, sier leder for Stovner ungdomsråd, Ayoub Zannachi, til Nettavisen.

- Ikke der ungdommen er

Zannachi legger ikke skjul på at han har vært kritisk til tårnet som ble åpnet i hans eget nabolag i fjor høst.

- Jeg var veldig skeptisk til dette først, for jeg trodde det var midler bydelen tok fra egen lomme og brukte på prosjektet. Men dette var midler som var øremerket dette formålet, og penger de ikke kunne bruke på andre ting, sier han, og samtidig konstaterer:

- Ellers tenker jeg at det kanskje hadde vært riktigere å bruke pengene på noe annet enn et tårn på Stovner.

Les også: Ungdommer i Oslo øst kastet stein på Natteravnene - én alvorlig skadd etter å ha blitt truffet i hodet

- Er det mange som bruker tårnet?

- Det er en del som tar bilder der oppe, og så er det veldig fin utsikt, men på en varm dag er det ikke mange som gidder gå opp der, sier Zannachi.

- Så det er ikke der ungdommen henger?

- Ikke i det hele tatt, fastslår ungdomsrådslederen.

Les også: Én natteravn skadd etter at ungdommer kastet stein

- Viktigere med fritidstilbud

Zannachi mener det er viktigere å prioritere et bedre fritidstilbud, og at Oslo-politikere i større grad prioriterer ungdomsklubber og andre arenaer hvor ungdommene kan møtes.

- Nå har de endelig fått opp en ungdomsklubb på Stovner, Blokk58. Den har vi ventet veldig lenge på. Så nå går det endelig i riktig retning, men vi får se hvordan bydelen klarer å finansiere det, sier han.

Se video av Stovnertårnet her:

Les også: Raymond Johansen kan kalles inn til høring om ungdomsproblemer i Oslo øst

- Burde spurt hva de trenger

Han får støtte av bystyrepolitiker Camilla Wilhelmsen (Frp), som mener det blir for enkelt å bare vise til at tårnet er en del av den store Groruddalssatsingen.

- Man vurderer jo ulike tiltak fra år til år. Selv om Groruddalssatsingen har vart i 11 år, så må det kunne gå an å innrette den utfra hva som er bydelens behov, etter hvert som behovene oppstår, sier hun, og påpeker:

- En del av satsingen var å forskjønne områdene, og det er viktig det. Men når det gjelder akkurat dette tårnet, til en så stor kostnad, burde man kanskje heller snakket med lokalbefolkningen og hørt hva de ønsker skal komme i området - og hva de trenger, sier Wilhelmsen.

Hun har selv vært oppe i tårnet, og er ikke særlig begeistret.

- Det var ikke min greie. For å si det sånn, så er det mange andre ting jeg ville brukt penger på før jeg hadde brukt det på det. Det er viktig å snakke med bydelen selv, og høre hva de har behov for. Kanskje de heller trenger flere kunstgressbaner eller vinterdrift av banene? undres Wilhelmsen.

- Trivsel og samhold

Ungdomsrådslederen på Stovner mener altså at det er mer aktiviteter som må til, som flere ungdomsklubber og lengre åpningstider.

- Ungdomsklubbene holder oppe til halv ti på kvelden. Det er sent det, men ikke sent nok. For man fanger ikke opp alle ungdommene som er ute sent i gatene. Det er de man vil prøve å få inn i de klubbene, sier Zannachi, og påpeker tydelig:

- Det viktigste nå er at man prioriterer trivsel og samhold i miljøene, at man får tak i disse ungdommene og gjør gatene trygge også om kvelden. Man får inntrykk av at gatene er veldig farlige, men det er de jo ikke. Det er kanskje 10 ungdommer som skaper litt bråk, sier han.

- Ønsket av bydelen

Byråd for byutvikling i Oslo, Hanna Marcussen (MDG), forsvarer imidlertid pengebruken på Stovnertårnet.

- Det er viktig å skille mellom tjenester som bydelen er ansvarlig for, som ungdomstilbud og forebyggende tiltak, og de ekstra midlene som kommer med Groruddalssatsingen. Stovnertårnet var et prosjekt i den første Groruddalssatsingen, som handlet mye om å ruste opp uteområder og møteplasser. Stovnertårnet var ønsket av bydelen, og vi bevilget midler med bakgrunn i presentasjonen av prosjektet, sier Marcussen til Nettavisen.

Marcussen mener tårnet er positivt for området.

- Jeg har inntrykk av at tårnet er godt besøkt, og det fikk også mye positiv oppmerksomhet i mediene da det åpnet. Groruddalssatsingen har også ført til at Fossumparken og Jesperudjordet er blitt til flotte aktivitetsområder som er til glede for alle som bor i Stovner-området, sier hun.

Hun reagerer derfor på at Wilhelmsen sammenligner tårnet med fritidsklubber.

- Vi politikere må ha et helhetlig blikk på byen, og vi kan ikke sette tiltak opp mot hverandre på den måten som Wilhelmsen gjør her. Byrådet tar situasjonen i Oslo øst på alvor, og vi styrker innsatsen mot barne og ungdomskriminalitet. Samtidig skal vi gjennom områdesatsingene jobbe for at byens nærmiljøer får tjenester, tilbud og møteplasser som er ønsket av de som bor der, og som bidrar til at de trives og blir boende, sier Marcussen.

Spasertur opp i lufta

Ideen er at å gå på tårnet skal være som å ta en spasertur opp i lufta, og publikum kan gå eller rulle opp gangveier og stoppe ved rasteplasser.

Arkitektene bak Stovnertårnet sier det er inspirert av fuglens flukt opp i luften. Avsatsene er inspirert av fuglereder. Man ønsket å gi besøkende en vandring blant tretoppene, og fra toppen kan man se til Oslofjorden.

«Stovnertårnet er et utsiktstårn, men også mye mer, blant annet Norges lengste tårn. Det er en attraksjon for hele Norge og for turister fra hele verden», står det på nettsidene til Stovnertårnet.

Utsiktstårnet er tegnet av LINK Landskap, og ligger i et område med mange kulturminner.

- Burde kanskje hete luftslott

Da tårnet ble åpnet i fjor høst, var det også flere som ytret seg både positivt og negativt om nyvinningen på bydel Stovners Facebook-side.

Her er noen av reaksjonene:

«Herlig! Dette tårnet kommer sikkert til å løse alle bydelens utfordringer. Det burde kanskje hete luftslottet?».

«Dette kommer til å bli et nytt samlingsted for kriminelle, dopselgere og ranere».

«Veldig fint bygg, midt i naturen. Flott opplevelse. Kommer til å bruke tårnet ofte».

« Kjempe fint der oppe og kjempe fin utsikt. Må ta turen opp igjen snart».

Hva synes du om tårnet? Si din mening i kommentarfeltet.