*Nettavisen* Nyheter.

Kritiseres fra alle kanter

Foto: Arne Lutro / TV 2 Nettavisen

Deler av SV, AUF og RV kaster seg nå på kritikk-bølgen mot utenriksministerens beslutning om penge-stopp til palestinerne.

10.04.06 18:58

Kritikere fra flere hold har meldt seg etter at det søndag ble klart at Norge stopper de direkte utbetalingene til palestinske myndigheter.

Uhyre kritisk
- Jeg er uhyre kritisk til utenriksministerens beslutning. Norge straffer en regjering som er kommet til makten på demokratisk måte, sier fungerende leder i SVs internasjonale utvalg, Stian Oen, til Klassekampen.

Oen mener Norge burde ha utnyttet sin posisjon utenfor EU til å følge en annen linje enn USA og EU.

- Dilter etter
- Det ville ha blitt lagt merke til av palestinerne, og gitt Norge en status som kunne ha påvirket de palestinske myndighetene. Nå dilter vi etter de vestlige stormaktene og gjør nøyaktig som Israel ønsker, sier han.

Også AUF i Oslo reagerer kraftig på Støres penge-nekt.

- Akkurat nå kan jeg ikke se stor forskjell på Jan Petersen og Jonas Gahr Støre. Det er sjokkerende at Norge kutter i støtte som betaler lønninger til palestinske sykepleiere og lærere, sier AUF-lederen i Oslo, Eskil Pedersen.

- En skam
I et åpent brev til utenriksminister Jonas Gahr Støre går også Rød Valgallianse kraftig ut.

- Israels regjering vet veldig godt at de har Norge på sin side. De vet at du med stor tyngde prøver å hindre at noen skal treffe tiltak som kan oppleves som ubehagelige av Israels regjering, skriver partiet.

- Regjeringens politikk overfor Israel og palestinerne er en skam for landet, fastslår de.

Irriterte på Norge
Tidligere har både Kirkens Nødhjelp, Norsk Folkehjelp og Flyktninghjelpen kritisert utenriksministerens beslutning om støtte-stopp.

Mandag sa Hamas` talsmann til TV 2 Nettavisen at gruppen er irritert på Norge.

USA har allerede stanset sin hjelp til palestinske myndigheter, og mandag besluttet EU å følge samme eksempel.

Penge-stoppen begrunnes med at Hamas-regjeringen nekter å anerkjenne den israelske staten, ta avstand fra vold og erklære at de respekterer alle inngåtte avtaler med Israel.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag