Kritisk blodmangel i Oslo

Blodbanken i Oslo har så lite blod på lager at planlagte operasjoner står i fare for å bli utsatt.

09.11.04 15:56

I en pressemelding skriver Blodbanken i Oslo at den frykter kriselignende tilstander om det ikke snart kommer inn mer blod:

- Jeg mener man skal være forsiktig med å krisemaksimere, men nå er lagrene blitt så lave at jeg vil betegne situasjonen som kritisk om vi ikke får inn mer blod i Oslo, sier avdelingssjef Elisabeth Rosvold ved Blodbanken i Oslo i en pressemelding tirsdag.

Ifølge Blodbanken ligger sykehusene i Oslo på grensen til å måtte utsette operasjoner og viktige behandlinger på grunn av for små blodlagre.

Kjøper fra Sverige
Oslo-ordfører Per Ditlef-Simonsen har engasjert seg i saken, og oppfordrer alle som har anledning til å bidra med blod:

- Å gi blod er en av de fineste tingene folk kan gjøre for sine medmennesker. Jeg oppfordrer alle Oslo-borgere til å hjelpe Blodbanken, sier ordføreren som selv var giver til han på grunn av alderen måtte gi seg som 64-åring.

For å skaffe blodgivere har Blodbanken også tatt direkte kontakt med en rekke bedrifter for å be dem oppfordre sine ansatte til å engasjere seg i blodsaken så snart som mulig.

Norges største blodbank befinner seg på Ullevål universitetssykehus. Banken forsyner alle sykehus i Oslo med blod og blodprodukter, og trenger 1000 blodgivere hver uke for å kunne levere nok blod til alle pasientene.

Få blodgivere og høyt forbruk er årsaken til den prekære blodmangelen. For å kunne gjennomføre operasjoner og annen behandling, må Blodbanken i Oslo nå kjøpe blod fra andre fylker og fra Sverige.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag