RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Chris Kyllingmark / SCANPIX

Kritisk til politidrap

Sist oppdatert:
Leder i advokatforeningens strafferettsutvalg Harald Stabell mener det kan være grunn til å stille spørsmål ved politiets handlemåte da en mann ble skutt og drept i Larvik onsdag.

Mannen ble onsdag skutt og drept av politiet da han gikk til angrep på tjenestemennene med øks i Nansetgata i Larvik.

Ifølge politiet fulgte ikke mannen tjenestemennenes gjentatte oppfordringer om å legge fra seg våpenet. Vitner har fortalt at mannen angrep politiet med en kjøttøks og at avstanden mellom den drepte og politimannen som skjøt var fem til seks meter.

- Grunn til å stille spørsmål
Om disse opplysningene stemmer, mener advokat Harald Stabell det er grunn til å etterforske og stille spørsmål ved om politiet hadde andre handlingsalternativer.

- Normalt bør man på den avstanden kunne uskadeliggjøre en person som ikke har skytevåpen ved å skyte i en arm eller et bein. Det forutsetter imidlertid at man har tid nok, understreker Stabell.

Konklusjoner for tidlig
Advokaten påpeker at det er for tidlig å trekke noen konklusjoner om politiets handlemåten ved skyteepisoden.

- Sentrale spørsmål vil videre blir om politiet var klar over at skuddet kunne være dødelig. Eller om dette var et feiltreff som enten kan betegnes som hendelig uhell, eller at vedkommende politimann har opptrådt uaktsomt. Dette må etterforskningen avklare. sier Stabell.

Ilddåp for spesialenhet
Skyteepisoden blir den første saken den nye Spesialenheten for politisaker (tidligere SEFO) etterforsker hvor en person er skutt og drept av politiet.

- Utgangspunktet er at det er meget alvorlig og dypt tragisk at politiet skyter og dreper en person. Situasjonen per i dag er at ingen med sikkerhet vet hva som faktisk skjedde, legger Stabell til.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere