RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Krohn Devold fant 30 millioner

Sist oppdatert:
STORTINGET (TV 2 Nettavisen): Forsvarsministeren har «identifisert» 30 millioner for å unngå å legge 20 fartøy ved kai ut året.

Det fortalte Kristin Krohn Devold da hun møtte til åpen høring i Stortinget i dag.

Forsvarskomiteen i Stortinget med Marit Nybakk (Ap) i spissen kalte inn Høyre-statsråden og forsvarsjef Sigurd Frisvold på teppet, etter at det ble kjent at pengemangel gjorde at Sjøforsvaret planla å innstille de fleste seilinger umiddelbart og la 20 fartøy ligge til kai ut året.

I dag opplyste Krohn Devold at hun har funnet penger som gjør at aktiviteten vil gå mer som normalt.

- 30 millioner som vi har identifisert gir de resultater at vi har lagt fram en alternativ skisse som gir mer seiling, sa hun.

- Ikke dårlig dialog
Hun avviste på det sterkeste at det er et kaldt klima mellom henne og forsvarssjefen og at han burde ha klarert tiltak på over 100 millioner kroner med den politiske ledelsen i departementet.

- Tiltakene var innenfor Frisvolds fullmakter. Men når de konkrete virkningene ble kjent, så er det naturlig å se etter alternative måter å gjøre det på, sa Krohn Devold som forklaring på hvorfor hun nå legger fram en alternativ skisse for hvordan Sjøforsvaret kan bruke de 30 millioner kronene som departementet har «identifisert».

Kvinne mot kvinne
Det er bare vel tre måneder siden forsvarsministeren sist gang var innkalt på teppet i Stortinget. Den gangen var det spørsmål om Østre Bolærne som Krohn Devold måtte svare på. Da var det også forsvarskomiteens leder i Stortinget, Marit Nybakk, som ledet høringen.

I dag var det, som Marit Nybakk betegnet det på alle måter «et admiralskip» i mellom de to kvinnene. Krohn og hennes forsvarssjefer var plassert helt nederst i det store høringsrommet mens Marit Nybakk og resten av forsvarskomiteen satt i den andre enden av rommet.

Forsvarskomiteen skjøt løs på Krohn Devold med spørsmål ala «har du full kontroll» og «er det uenighet innad», mens forsvarsministeren parerte ved å heiste alle flagg og flere ganger skryte av forsvarssjefene.

Pålagt å spare
Bakgrunnen for dagens høring at Sjøforsvaret ikke har klart å følge sparepanen for det store omstillingsprosjektet som Forsvaret står overfor, og som Stortinget har vedtatt.

Forsvarssjefen påla i juni Sjøforsvaret sparetiltak på til sammen 137 millioner kroner. Det pålagte kuttet betydde at all aktivitet i Kysteskadren, bortsett fra aktivitet knyttet til de NATO-forpliktelser Norge har, ville bli stanset umiddelbart.

Øvelser og resterende seilingsaktivitet skulle også stanses. I tillegg ville Sjøforsvaret ytterligere redusere kostnader innen vedlikehold og drift i Sjøforsvaret. Bare Kystvakten skulle seile som normalt og opprettholde tilstedeværelsen langs norskekysten.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere