*Nettavisen* Nyheter.

Kroken på døren for Børsen

Foto: Roy Hilmar Svendsen (iBergen.no)

Så er det endelig klart: Tradisjonsrike Børs Café i Bergen må ut av sine lokaler.

07.06.07 15:55

(iBergen.no) : Høyesterett har nå avvist anken fra Børs Café AS, etter at lagmannsretten i april avgjorde at Kløver Eiendom var i sin fulle rett til å kaste den ærverdige kafeen ut av sine lokaler nederst i Kløverhuset. Dermed må Børsen stenge og pakke sammen allerede før ankesaken rundt leiekontrakten kommer opp for Gulating lagmannsrett 11. oktober.

– Stemningen er ikke på topp, for å si det forsiktig. Vi må rette oss etter Høyesteretts avgjørelse som alle andre, og nå ser det unektelig svært mørkt ut. Likevel er det jo mildt sagt pussig, med tanke på at ankesaken om leiekontrakten fortsatt ikke har vært oppe i lagmannsretten, sier styreleder Olav Jordal i Børs Café AS til iBergen.no.

Uvisst når dørene stenger
Advokat Tor Øystein Enge, som representerer Kløver Eiendom, bekrefter kjennelsen overfor iBergen.no, men vil ikke si noe om når Børs Café må stenge for siste gang. Han lar det likevel skinne tydelig igjennom at eiendomsselskapets tålmodighet er oppbrukt.

– Kløver Eiendom ba opprinnelig Børs Café om å fravike lokalene sine allerede i oktober, sier advokaten.

Styreleder Jordal sier at kaféselskapet nå vil gå gjennom sakens papirer en siste gang, for å se om det finnes noen muligheter for å stoppe utkastelsen. Selskapet fikk såkalt oppsettende virkning frem til Høyesteretts behandling av saken, men nå er det i utgangspunktet over og ut.

Vurderer å gi seg
– Vi hadde jo håpet å få bli i huset til lagmannsrettssaken om leiekontrakten var ferdigbehandlet, og det vil vi undersøke om det er muligheter å få til. Men nå er vi også nødt til å stille oss spørsmålet om det er verdt bryet, og om det er realistiske muligheter for oss til å nå frem. Vi vil ikke løpe i retten bare for å gjøre det, sier Jordal.

– Er det aktuelt å videreføre kafédriften i et annet lokale et annet sted i Bergen?

– Hvis vi hadde hatt et lokale på hånden, er det nok noe vi ville ha vurdert. Samtidig så er det bare å innse at Børsen er en tradisjonell havnekneipe. Det hadde blitt helt feil å flytte et slikt utested inn i en sentrumsgate. Børsen var tradisjonelt et sted hvor folk gikk inn før de skulle reise med båten, og stedet er derfor for alltid knyttet til sjøen og kaien, sier Jordal.

Mener oppsigelsen er ugyldig
Geir Hove og Tom Pedersen står i spissen for Kløver Eiendom, som vil ha Børsen ut av sine lokaler. Allerede i fjor sommer sendte de oppsigelse av leieavtalen til selskapet. Kaféinnehaver Emil Gjessing mente oppsigelsen var ugyldig og argumenterte i retten for at leieavtalen burde anses som tidsubestemt. Men kjennelsen i Gulating lagmannsrett slår fast, som også Bergen tingrett gjorde, at Kløver Eiendom AS var i sin fulle rett da de sa opp leieavtalen med Børs Cafe AS.

Familien Gjessing eide 25 prosent av bygården frem til midten av 80-tallet. Da valgte de å selge lokalet og inngå en tidsavgrenset leieavtale. Dette mente lagmannsretten at de nå må ta konsekvensene av.

Les flere nyheter på www.iBergen.no

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.