RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kronprinsdoodle utløste bikkjeslagsmål

Foto: Drøbak Hundeskole (Drøbak Hundeskole)
Her er labradoodelen som fikk Puddelklubben til å reagere. Nå slår oppdretteren av kronprinsens kommende hund tilbake.

– Ja, de vil fortsatt gå til anskaffelse av en labradoodle-hund, og den vil de få i løpet av kort tid, sier Slottets assisterende kommunikasjonssjef, Sven Gj. Gjeruldsen etter torsdagens kritikk fra Norsk Puddelklubb. Hva Slottet mente om utspillet:

Labradoodelen skal komme fra Drøbak Hundehotell. Her ble valpene født 28. mai, og er leveringsklare 25. juli. Valpene kan få besøk for første gang i begynnelsen av juli, står det på oppdretterens hjemmeside.

Ba kronprinsparet tenke seg om
– Vi mener ikke å kritisere kronprinsparet, for de er flotte mennesker, men jeg synes de bør ta en tenkerunde til. De er forbilder for Norges befolkning, og deres valg får mye større konsekvenser enn valgene som du og jeg gjør, sa leder Tone B. Fischer i Norsk Puddelklubb til Nettavisen torsdag.

Puddelklubben har sendt brev til Slottet der de skriver at kronprinsfamiliens valg av labradoodle som kjeledyr kan få uheldige konsekvenser. Labradoodle er nemlig en blandingshund, og ikke en ren rase knyttet til Norsk kennelklubb. Puddelklubben frykter at labradoodle nå blir en motehund, og at useriøse oppdrettere begynner å parre pudler og labradorer med dertilfølgende uheldige konsekvenser.

Les: Puddelklubben advarer kronprinsfamilien

- Det har vi ingen kommentarer til, sa Gjeruldsen.

- Ikke innavl
Det hadde derimot doodle-oppdretter Erlend Wik ved Drøbak Hundehotell. På forsvarets gamle hundeskole i Drøbak avler han både labradoodle, goldendoodle og mellomdoodle. Dette er blandingshunder mellom puddel og ulike retrievere. Labradoodelen, som kronprinsparet høyst sannsynlig har anskaffet seg, har puddelmamma og førstegenerasjons labradoodle-pappa.

Wik kommenterer ingenting rundt kronprinsparets planer om anskaffelse av labradoodle, men går til frontalangrep på Norsk Kennelklubbs.

- Jeg synes dette er utidig. Hun må ikke uttale seg om ting hun ikke vet noe om, sier Wik.

- Mange synes det er tiltalende med blandingshund. Vi avler på helse og gemytt, fremfor utstillingsresultater, sier Wik. Han mener at Norsk Kennelklubb bruker så få avlshunder i hver rase at de sliter med ulike sykdommer på grunn av innavl.

- Vi har 12 pudler, og ble skremt da vi gikk inn i stamtavlen og fikk se innavlsgraden. Det er vanskelig å finne en puddel som ikke er i slekt, sier han.

Ulike
Wik sier også at doodle-hundene ikke avles opp av uprofesjonelle aktører.

- Oppdrettere av labradoodle er gjerne store førerhundskoler og rancher i Australia, sier han. Labradoodelen ble parret fram sent på 80-tallet for å være førerhunder. Wik sier at doodlene er svært forskjellige, og at det er dette som gjør «rasen» spennende.

- De kan være små, store, røytefrie, kjempegode brukshunder, og gode for allergikere, men ikke alt i en og samme hund, sier han.

Han sier at doodle-eiere skal slippe å ta med hundene på hundeutstilling, men...

- Vi krever derimot valpekurs og trening av hundene. Vi følger opp alle kjøper valper herfra, sier han.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere