*Nettavisen* Nyheter.

Kronprinsen tar ikke pappaperm

Kronprins Haakon (30) tar ikke pappaperm etter at han onsdag morgen ble far, men har gjort det klart at de kongelige oppgavene blir redusert.

21.01.04 15:21

- I den situasjonen jeg er nå, setter jeg av mye tid til familien de nærmeste ukene. Jeg vil bare gjøre det mest nødvendige jeg må for å følge konstitusjonen, sa kronprinsregenten under pressekonferansen på Rikshospitalet onsdag ettermiddag. Norske fedre har etter loven en rett - men ingen plikt - til å ta 14 dagers fødselspermisjon.

Kronprinsregent
Spørsmålet om kongelig pappaperm skapte debatt på senhøsten, etter at det ble kjent at kong Harald måtte opereres, og at kronprinsen skulle fungere som regent samtidig som kronprinsesse Mette-Marit hadde termin.

Hoffsjef Lars Petter Forberg sa den gang at kronprinsen ville ta pappapermisjon som planlagt i tiden etter fødselen, men at det var usikkert om han skulle fungere som regent under pappapermisjonen, eller om han også skulle ta permisjon fra regentrollen. Slottet mente i så fall at Kronprinsen ifølge Grunnlovens paragraf 41 kan overlate statsråd til regjeringen.

Umulig med «fri»
I Grunnlovens paragraf 41 heter det at den som er nærmest arveberettiget til tronen forestår regjeringen når «Kongen er fraværende fra Riget uten at være i Feldt, eller han er så syg, at han ikke kan ivaretage regjeringen». Dersom kronprinsen blir syk samtidig med kongen, slik at ingen av dem kan lede regjeringen, er det regjeringen som «forestaar Rigets bestyrelse».

Flere juridiske eksperter påpekte raskt at kronprinsen ikke har anledning til å ta seg «fri» fra regentrollen.

Reduserte oppgaver
- Etter Grunnloven er det den til tronen nærmest arveberettigede som skal lede statsråd i tillegg til en del andre plikter, blant annet i forsvarssaker. Dette er en posisjon som man ikke kan frasi seg. Kongeplikten kan ikke reduseres, så han må nok ta en del oppgaver, uttalt professor i offentlig rett, Eivind Smith.

Onsdag ble det altså klart at kronprinsen ikke tar pappaperm i tradisjonell forstand, men at Haakon den nærmeste tiden utelukkende vil utføre de pliktene konstitusjonen pålegger ham.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.