RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss
Foto: Susanne Berg-Hansen (TV 2 Nettavisen)

Kryper til korset

Sist oppdatert:
Redaktøren for Magazinet kommer nå med en uforbeholden beklagelse overfor det muslimske miljøet i Norge for at han trykket Muhammed-tegningene.

- Jeg vil i dag henvende meg personlig til det muslimske miljø og si at jeg er lei meg for at deres religiøse følelser er blitt krenket gjennom det vi gjorde da vi den 10 . januar i Magazinet publiserte en faksimile av de danske tengingene fra Jyllands-Posten. Det var aldri vår hensik tå såre noen, sier Vebjørn K. Selbekk.

Redaktøren sier også at han ikke forstod rekkevidden av det han gjorde.

- Det er også viktig av meg å innrømme at jeg som redaktør ikke fullt ut forstod hvor sårende publiseringen faktisk ble opplevd. Det vil jeg i dag gjerne beklage.

Selbekk leste opp beklagelsen på en pressekonferanse fredag, der også arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen (Ap) og KrF-leder Dagfinn Høybråten var til stede.

Han kommer med beklagelsen fordi han føler at situasjonen begynner å bli ubehagelig for muslimer i Norge og at de opplever trakassering.

- En muslim er blitt angrepet, og en moske i Bergen er blitt utsatt for hærverk. Meningsmålinger viser også at nordmenn er blitt mer skeptiske til muslimer, sier Selbekk.

Før fredagsbønnen
Han håper at beklagelsen vil nå fram før muslimenes fredagsbønn starter.

- Det er bra at vi fikk til dette møtet i forkant av fredagsbønnen og de varslede demonstrasjonene i helgen. Jeg håper situasjonen roer seg ned nå, sier Selbekk.

Her kan du lese hele budskapet.

Selbekk har blitt drapstruet gjentatte ganger etter at Magazinet trykket karikaturene, og ble i går politianmeldt av Al-Jinnah Foundation/World Peace Organzation her i Norge.

Han berømmet det muslimske miljøet i Norge for sin opptreden i striden om Muhammed-karikaturene.

- Det muslimske miljøet i Norge har taklet dette på en verdig og tilbakeholden måte. Det fortjenere dere respekt og honnør for, sa Selbekk.

Godtar beklagelsen
Lederen for Islamsk Råd, Mohammed Hamdan, har godtatt beklagelsen.

Han legger vekt på at tilgivelse er en del av islam.

- Vår profet Muhammed har sagt at alle kan gjøre feil. Jeg forstår at Selbekk av han og jeg har barn på samme alder. Jeg ønsker at barna skal vokse opp sammen og bli venner, sier Hamdan.

- Ytringsfriheten står fast
Hanssen understreket at regjeringen ikke har vært involvert i møtene som denne uka har vært mellom KrF-leder Dagfinn Høybråten, lederen for Islamsk Råd Mohammed Hamdan, og KrF-politikeren Ali S.Khan, som også er medlem av Islamsk Råd.

- Men vi har et valg i Norge, det er ikke skjebnebestemt at ting som dette skjer. Hvis Selbekk og lederen for Islamsk Råd klarer å finne forsoning, så kan alle klare det. Alle har mulighet for en ny start. Vi kan alle la oss inspirere av det som har skjedd. Jeg vil gi en anerkjennelse til Dagfinn Høybråten for det han har gjort.

- Er ikke dette et knefall for ytringsfriheten?

- Det Sellbekk gjør her, er overhodet ikke å beklage at vi har ytringsfrihet. Men gjennom utøvelsen av ytringsfriheten er han kommet i den situasjonen at han har såret noen. Vi står klippefast på at ytringsfriheten står fast, sier Hanssen til TV 2 Nettavisen.

Gratulasjoner fra KrF
Magazinets redaktør har tidligere i uken vært i dialog med KrF-leder Dagfinn Høybråten, lederen for Islamsk Råd Mohammed Hamdan, og KrF-politikeren Ali S.Khan, som også er medlem av Islamsk Råd. Høybråten gratulerer Selbekk, og sier beklagelsen er gjort uten at Selbekk dermed har forlatt sine prinsipper.

 Samtaler
Basem Gozlan er første forstander i det Islamske forbundet Rabita, som er tilsluttet Islamsk Råd. Han hilser beklagelsen fra Magazinet-redaktøren velkommen.

- Vi muslimer er glad for dette. Islamsk råd har de siste dager hatt flere samtaler med Magazinet-redaktøren. Der ble de enige om en felles erklæring. Vi setter pris på at redaktøren til slutt kommer med slike beklagelser, sier Gozlan til TV 2 Nettavisen.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere