RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Øksedrapssak utsatt til desember

Elizaveta Sytnik
Elizaveta Sytnik (Scanpix)
Sist oppdatert:
Torsdag ble øksedrapssaken mot Elizaveta Sytnik utsatt til 18. desember.

Ifølge NTB har førstestatsadvokat Lars Fause innledet en ny og intens etterforskning i øksedrapet i Alta.

Hålogaland lagmannsrett besluttet derfor å utsette behandlingen til 18. desember.

Det blir nye rettsforhandlinger 18. og 19. desember, melder NTB.

Mangler dokumentasjon
Torsdag morgen opplyste Fause at han ikke fullt ut kunne dokumentere om alle de tre russerne som retten ville ha oversikt over, hadde vært i Norge på drapstidspunktet.

Både den drapstiltalte Elizaveta Sytniks sønn og den avdøde Henry Simonsens elskerinne er begge sjekket ut av saken. Ingen av dem er registrert inn i Norge eller Finland rundt drapstidspunktet.

Skipsagent
Usikkerheten gjelder elskerinnens 49 år gamle ektemann, som er fisker om bord på en russisk fiskebåt som var i Norge i tidsrommet da Henry Simonsen (56) ble drept.

For russiske fiskere gjelder andre rapporteringsregler enn ved ordinære grensepasseringer. Her er det skipenes agent som plikter å sende mannskapslistene inn til Schengenlandenes rapporteringssystem.

- For den angjeldende tråleren ble det ikke sendt inn slike lister. Vi arbeider med å få klarhet i dette, sa førstestatsadvokat Lars Fause da han i retten ba om pause fram til klokken 12 torsdag. Senere ble saken utsatt ytterligere.

Sjalu ektemann?
Elskerinnens ektemann ble overraskende spilt inn i saken av den avdødes søster, Elsa Simonsen. Hun var innkalt som siste vitne i saken torsdag og fortalte at ektemannen skal ha vært rasende på at Henry Simonsen angivelig skal ha kjøpt en bil til elskerinnen. Dermed kan han også ha et motiv.

Håper
Fause opplyser til NTB at han håper å få en rask avklaring på om ektemannen har vært i Norge rundt drapstidspunktet.

- Klarer vi å få sjekket ut disse opplysningene, er vi der vi skal være. Hvis ikke, må vi jobbe videre. Vi håper å få sjekket ut denne personen, sier Fause.

Flere tekniske bevis antyder at flere har vært til stede da Henry Simonsen brutalt ble drept av minst 40 øksehogg mot hodet i sitt hjem i Alta i desember i fjor.

Eks-kona Elizaveta Sytnink ble i juni i år kjent skyldig og dømt til 13 års fengsel i Alta tingrett. Sytnik har hele tiden hevdet at hun er uskyldig, og utsatt for et komplott.

Nye avhør
Etter det NTB forstår er det svært aktuelt å gjennomføre nye politiavhør av Henry Simonsens søster og en nær venn av Simonsen som vitnet i lagmannsretten tirsdag. I Alta skal det være en stor rykteflom rundt drapet.

Elizaveta Sytniks forsvarer John Christian Elden kom torsdag med nye sterke karakteristikker av politiets etterforskning. I materialet som aktor Lars Fause la fram for retten, går det fram at politiet allerede 19. januar i år fikk personalia, adresse og telefonnummer til Henry Simonsens elskerinne i Murmansk. Politiattacheen anbefalte også at hun skulle avhøres. Det ble ikke gjort.

Holdt tilbake
Både i Alta Tingrett og nå i Hålogaland lagmannsrett har usikkerheten rundt de russiske sporene vært et sentralt poeng for forsvareren.

- Politiet valgte ikke å avhøre elskerinnen. De valgte dessuten ikke å legge ved disse rapportene i sakens dokumenter, og har dermed holdt tilbake vitale opplysninger både for forsvarer og aktor, sier John Christian Elden.

Lagmannsretten endret onsdag morgen tiltalen mot Elizaveta Sytnik slik at det nå er åpning for at hun skal ha hatt en medvirker-rolle i drapet på eks-mannen. Da førstelagmann Arild O. Eidesen onsdag ba om ny etterforskning, kom retten med en kjennelse som innebærer skarp kritikk av politiets etterforskning.

- Oppsiktsvekkende
I retten torsdag karakteriserte førstelagmannen på nytt politiets etterforskning som oppsiktsvekkende.

Den drapstiltalte Elizaveta Sytniks forsvarer, advokat John Christian Elden, krever at den videre etterforskningen må gjennomføres av andre enn Alta lensmannskontor.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere