RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økt Afghanistan-uro i SV

Sist oppdatert:
Uroen øker i regjeringspartiet SV i takt med norske ISAF-soldaters utfordringer i Afghanistan.

Den forverrede situasjonen i Afghanistan de siste månedene og den rødgrønne regjeringens beslutning om å sende 150 flere spesialsoldater i mars neste år, bidrar til økt uro i SV.

SV varsler omkamp om Afghanistan - se nyhetsinnslag på TV 2 Sumo

- Ikke SV-politikk
- Dette er ikke SV-politikk. Dette er en beslutning som gjør at afghanere påføres ytterligere tap. Jeg oppfatter at våre folk har gjort en så god jobb som mulig, men vi sitter ikke alene i regjeringen, sier lederen for SVs internasjonale utvalg, Ivar Johansen, til TV 2 Nyhetskanalen.

Han og flere andre i partiet vil helst se de norske soldatene kalt hjem så fort som mulig og at Natos innsats i Afghanistan erstattes av FN-soldater.

- Nato har ikke legitimitet i Afghanistan og kan ikke løse situasjonen der, sier Johansen til TV 2 Nyhetskanalen.

- Ikke i sør
Han sier seg videre fornøyd med at SV bidrar til å legge begrensninger på hvor de norske soldatene kan operere i Afghanistan og sier det «begrenser skadene».

- I forhold til et militært standpunkt må det være kronglete ikke å kunne disponere styrkene fritt, men jeg håper det etterhvert kan bidra til at Nato trekker seg ut, sier Johansen.

Ifølge Dagsavisen skal flere landsstyremedlemmer ha tatt til orde for at Norge må trekke ut sine soldater umiddelbart da SV-leder Kristin Halvorsen mandag orienterte om regjeringens vedtak om å sende flere spesialsoldater.

- Problematisk utvikling
SVs nestleder Audun Lysbakken sier dette om utviklingen, ifølge Dagsavisen.

- Soria Moria binder regjeringen til ISAF i denne perioden. Men siden 2005 har ISAF vært gjennom en problematisk utvikling ved å ha bli trukket inn i en offensiv krigføring som SV hele tiden har vært imot.

Han sier Nato umulig kan lykkes med sin strategi om å skape stabilitet i Afghanistan gjennom en militær seier.

Ønsker ny debatt
Også Bjørn Jacobsen, SVs forsvarspolitiske talsmann på Stortinget, sier han ønsker en ny debatt om norske soldater når en eventuell ny regjeringsplattform skal forhandles fram i 2009.

Han får støtte av SVs utenrikspolitiske talskvinne, Ågot Valle. Til Klassekampen onsdag tar hun til orde for at Norge endrer stategi i Afghanistan.

- Vi er bundet av Soria Moria-erklæringen, og den står jeg fast på. Men når situasjonen i Afghanistan utvikler seg slik at vi stadig klarere ser at det ikke finnes en militær løsning, må vi ta debatten i partiet om hvordan vi stiller oss før neste stortingsvalg, sier hun til avisen ifølge NTB.

Utenriksminister Jonas Gahr Støre (Ap) måtte tirsdag kveld svare for norske styrkers rolle i de harde kampene i Afghanistan søndag og mandag.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere