RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Økt skepsis til kronprinsparet

Sist oppdatert:
Ola og Kari synes bedre om kongehuset enn på lenge, men kronprinsparet svekker sin stilling, ifølge en ny måling utført for TV 2.

Mens kongehuset de siste årene gradvis har svekket sin stilling, er folk nå blitt mer positive.

Over halvparten har ment at monarkiet er svekket de siste årene. Nå er tallet bare 43,5 prosent. 53 prosent svarer nei, mens resten ikke har noen mening. Det viser tallene fra TNS Gallups desember-måling for TV 2. Målingen er gjort under kongens sykdom.

Færre republikanere
Tilhengerne av republikk blir færre. Bare 28 prosent ville i dag på fritt grunnlag valgt republikk som statsform, mens 66,5 prosent svarer monarki. Et flertall har i tidligere monarkiundersøkelser hos TV 2 ønsket seg en folkeavstemning om statsformen innen 2014. Nå svarer 50,5 prosent nei til det - mot 45 prosent ja.

Stortingets visepresident, Inge Lønning, mener målingen viser at det norske folk har et følelsesmessig forhold til kongehuset. Under Kong Haralds sykdomstid har monarkiet fått en spesiell posisjon, mener han.

- Jeg tror det bekrefter at monarkiet har en symbolfunksjon som på en måte, hvis man skulle bruke et bilde, uttrykker at vi som lever i dette landet er en slags stor familie, og at der er et symbolsk familieoverhode som er kongen. Og det tror jeg bidrar til vår identitet og den trygghet vi opplever, sier Lønning.

Kronprinsparet sliter
Kronprins Haakon har fungerert som regent i farens sykefravær. Kronprinsparet har representert mer enn vanlig de siste ukene, og et klart flertall mener de vil bli et svært godt (23,5 %) eller ganske godt (50,5 %) kongepar. Men hele 21,5 prosent svarer et mindre godt kongepar. Det er det høyeste tallet noen gang i TV 2s monarki-målinger.

- Nå er vi alle sammen veldig opptatt av kongens situasjon. Og alle er veldig opptatt av at kongen skal komme til god helse igjen, og skulle kunne fortsette sin gjerning, og da vil det lett indirekte gi seg utslag i at man er litt mer skeptisk til den unge generasjon, simpelthen fordi man er så opptatt av å bevare den gamle generasjon, for å si det sånn, sier Stortingets visepresident Inge Lønnning.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere