Kulda har festet grepet

Foto: Terje Bendiksby/Scanpix

Du skal lete lenge etter plussgradene på værkartet nå.

24.11.10 15:25

Temperaturoversikten over landet akkurat nå, er ikke til å ta feil av. Det er kaldt både i nord og i sør. Enkelte steder, som på Herøy i Møre og Romsdal, kan du kanskje finne en og annen varmegrad, men ellers er det stort sett på minussiden. I kombinasjon med vinden, som er følbar flere steder, oppleves kuldegradene enda kaldere.

Sjekk ditt vær på Nettavisens værsider her

Minus 30 på Finnmarksvidda
Meteorolog Roar Inge Hansen ved StormGeo forteller at kuldeperioden har kommet for å bli en stund. Det er riktignok ventet litt mildere vær i Nord-Norge, men med minus 30 på Finnmarksvidda onsdag, har de også litt å gå på.

– Her i Sør-Norge kan vi ikke vente noen endringer de nærmeste ti dagene, sannsynligvis vil det gå enda lengre tid, sier Hansen til Nettavisen.

De kaldeste stedene i Sør-Norge har opplevd temperaturer ned mot 20 minus.

Uvanlig kald november
Minusgrader vinterstid er kanskje ikke så mye å skrive hjem om, men meteorologene regner med at november kan bringe nye rekorder. Det er nemlig lenge siden det har vært så kaldt i denne måneden.

– Dette kan bli en av de kaldeste novembermånedene siden 1980-tallet, sier Hansen, som tror naturlige svingninger er forklaringen.

Vinden er oppe i kuling og delvis stiv kuling i deler av landet.

Kaldluft fra Sibir
– Vi har et lavtrykk i Østersjøen, et lavtrykk som har gitt mye snø i sørlige deler av Sverige. På nordsiden av det lavtrykket har vi en kald, nordlig luftstrøm som kommer inn fra Sibir. Det er værsystemet som gir oss det kalde været vi har nå, sier meteorologen.

På deler av Østlandet er nå litt skyet vær, mens det er klarvær i resten av landet.

– Et lavtrykk som holder på å danne seg i nærheten av Bjørnøya og går sørover, vil stryke nedover kysten vår. Det har allerede kommet noen snøbyger på kysten av Troms og Finnmark. Dette lavtrykket vil begynne å bre seg sørover. Det kan gi snø i Nordland i kveld, og i morgen ettermiddag kan det berøre Møre og Romsdal, sier meteorologen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Mer om emnet: vær,

Mest lest på Nyheter

Annonsebilag