*Nettavisen* Nyheter.

Kulda holder seg

Per Lidholm måker løs bilen på Tøyen i Oslo mandag 9. februar 2009. Foto: Trond Lepperød/Nettavisen

Det er vinter i Norge, og det vil holde seg kaldt. Hvordan holder du varmen?

09.02.09 15:33

Måkingen får Per Lidholm fra Varberg i Sverige varm når han skal få firmabilen løs fra snøfonnene på Tøyen i Oslo, der han jobber som bygningsarbeider. Det er mandag morgen, og gradestokken viser 13 minus.

Les også: - Folk vil vekk fra vinteren

- Det er helt greit med vintervær, synes svensken, som mellom saneringsjobben i hovedstaden også får tid til å stå på ski.

Få været på mobil

Hvordan er været og temperaturen der du befinner deg? Sjekk Nettavisens værsider her.

Minus 30 på Finnmarksvidda
Vinteren har festet grepet om Norge med store snømengder og minusgrader over det hele. Finnmarksvidda, nærmere bestemt Suolovuopmilulit, er fortsatt kaldest med minus 30,6 natt til mandag, men gradestokkene på Østlandet levner heller ingen tvil om at vi skriver februar. I Hovden i Setesdalen ligger de ikke langt etter finnmarkingene med minus 28,6 grader. Høydalsmo i Telemark hadde 27,8 grader i natt og Aurskog i Akershus 24,8 kalde.

Fortsatt kaldt
Meteorolog Hilde Holdshus i Storm Weather Center har bare minusgrader å by på mandag morgen og varsler at det vil holde seg kaldt utover i uka.

- På Sør- og Østlandet ventes det stille og rolig vintervær, sier hun. Fra tre til fire minusgrader og sol er værvarselet for denne delen av landet mandag.

Vind og minusgrader i nord
Det ventes fortsatt mye vind i Nord-Norge, der Finnmark og Troms er mest utsatt. Dermed opplelves kuldegradene enda kaldere enn det gradestokken viser. Trøndelagsfylkene og Salten kan få liten kuling.

Av storbyene var det i natt Oslo som var kaldest med minus 14,1 på Blindern. I morgentimene mandag viste gradestokken 13,8 minus. I Tromsø viste gradestokken 8,8 minus mandag morgen, Trondheim minus 4,7, Bergen minus 2 og Sola, Stavanger minus 4,5.

Frosne vannrør
Kulda og vinteren skaper problemer, selv i et land som er vant med snøfall og lave temperaturer. I Bodø hadde rørleggere og kommunens tekniske etat hendene fulle etter meldinger om frosne vannrør de siste dagene, melder Avisa Nordland.

- Vi har klart å ta skadene unna etter hvert. Nå håper vi bare at den verste kulda gir seg, både på vegne av vårt eget nett og for innbyggerne i Bodø, sier Edvard Pegg i Bodø Bydrift til avisa. Sørg for skikkelig isolasjon rundt rørene, er hans råd.

Forsinkede tog
NSB og Jernbaneverket slet i morgentimene med å holde togtrafikken i gang på enkelte strekninger, blant annet på Vestfoldbanen.

- Vi hadde en litt tung morgen. Fin og tørr snø fyker i sporet og opp under togene. Der danner det seg is, som faller ned og låser sporveksler. Problemet var særlig stort på Vestfoldbanen mandag morgen, og på Askerbanen hadde vi et havari. Dermed var det forsinkelser på opptil en time, sier informasjonssjef Kjell Bakken i Jernbaneverket til Nettavisen.

T-banestans
I hovedstaden førte snø til problemer for deler av t-banen mandag morgen.

- Fokksnø har lagt seg inn under strømskinnene flere steder rundt byen. Dette skaper et isolerende dekke som gjør at vognene ikke får strøm, sier informasjonssjef Bjørn Rydmark i Norsk T-banedrift.

Vanskelige kjøreforhold
Meteorologisk institutt sendte mandag morgen ut OBS-varsel for stedvis vanskelige kjøreforhold i Trøndelag og på fjellovergangene nord i Sør-Norge. Det meldes også om vanskelige kjøreforhold sør i Nordland.

1532

Annonsebilag