Gå til sidens hovedinnhold

Kultur-Norge hyller høvdingen

Kultur-Norge hyller Erik Bye både for hans varme personlighet og ruvende bidrag til kulturlivet.

- Han var så voldsomt levende. Derfor er det helt ufattelig at han er død, sier Byes kamerat, Odd Børretzen, til TV 2 Nettavisen.

- Ord blir så hule. Det har vel ikke vært makan til Erik Bye, legger han til.

- Varm og raus
Kulturminister Valgerd Svarstad Haugland sier Erik Bye var en person det var lett å bli glad i.

- Selv husker jeg ham som en veldig varm og raus person. Han ga alltid en varm klem, han var nærværende og en person det var lett å bli glad i, sier hun.

Kulturministeren sier Erik Bye vil bli husket som en fantastisk flott programleder både på radio og tv. De siste årene traff hun Bye både i nærmiljøet hjemme i Asker og som kulturminister.

Viste alle respekt
Jon Rosslund lagde visen «Vår beste dag» sammen med Erik Bye. Sangen ble fremført med et orkester bestående av døve med tillegshandicap og Erik Bye på 100-årsjubileet til Hjemmet for døve.

- Det er nettopp dette at han viste raushet og respekt for alle han møtte som var så spesielt med Erik. Han viste oss hvordan å ta frem de ubrukte kreftene vi har i oss, sier Rosslund.

- Han hadde en enorm evne til å få alle til å føle seg sett.

Forbilde
Nordisk Film-sjef Stein-Roger Bull var Erik Byes kollega i NRK. Han var også en god venn.

- Bye var en hedersmann. Han hadde en fantastisk personlighet med kunnskap, varme og menneskelighet. Det er veldig trist at han nå er gått bort, sier Bull til TV 2 Nettavisen.

Bye har hatt enorm betydning for norsk fjernsyn, mener han.

- Derfor står det en byste av ham utenfor NRK-huset. Bye lagde meningsfulle programmer som samtidig var underholdende og engasjerende, sier han.

- Bye var og er et forbilde for alle oss som er litt yngre enn ham. Det kommer han til å være for alle som lager tv i årtier fremover.

Samvittighet
Musiker Lars Martin Myhre påpeker at Bye var aktiv helt til det siste.

- Noe av det fineste han har gjort gjorde han de siste årene. Den siste plata hans er fabelaktig flott, sier han til TV 2 Nettavisen.

- Bye målbar vår felles dårlige samvittighet. Han var flink til å sette fokus på skjevheter i vår tid.

- Et ruvende menneske
Cappelens administrerende direktør, Sindre Guldvog, sier til NTB at Bye var en rik person på alle måter, og en stor forteller.

- Han var et ruvende menneske, også som forfatter. Det er med stor tristhet vi har mottatt budskapet om at han er død, sier Guldvog til NTB.

Bye har utgitt bøkene «Munnspill under åpen himmel» og «Vinterlys» på forlaget.

- Åpnet dører
I 2001 kom Byes biografi «Hildringstimer» ut. Forfatter Arvid Bryne sier Bye åpnet dører for grupper som tidligere ikke hadde blitt presentert på fjernsyn. Han var en nasjonsbygger.

- Erik Bye har betydd mye. Ikke bare for norsk kulturliv, men for hele samfunnet. Han var en nasjonsbygger på mange måter. Han åpnet dører for grupper som tidligere ikke hadde blitt presentert på fjernsynet: fiskere, finnkjerringer og ikke minst kystens folk. Han ga kystkulturen den plass den fortjener i samfunnet, sier Arvid Bryne til NTB.

Han viser videre til at Bye lot psykisk utviklingshemmede slippe til i TV-programmer og bli presentert på samme måte som andre medvirkende.

- I tillegg har jo Bye gitt oss en skatt i form av sanger og viser som vil leve lenge, sier Bryne.

Skriv din hilsen i kondolanseprotokollen på Veggavisen

Reklame

Black Friday: Her får du oversikt over alle salgene