RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kulturdepartementet holder tilbake støtten til Islamsk Råd


Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norg.
Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norg. Foto: Paul Weaver (Nettavisen)
Sist oppdatert:
Kulturdepartementet mener det er tvil om Islamsk Råds virksomhet ivaretas på en tillitvekkende måte.

Islamsk Råds pengestøtte er satt på vent.

Departementet mener det er tvil om rådets virksomhet ivaretas på en tillitvekkende måte.

Generalsekretær Mehtab Afsar i Islamsk Råd Norge vil ikke uttale seg om saken onsdag.

– Vi kommer til å kommentere etter hvert, sier Afsar til NTB.

650.000 kroner

Det er andre rate av tilskuddet for 2017 på 650.000 kroner som holdes tilbake, opplyser Kulturdepartementet i en pressemelding onsdag.

– Departementet har et ansvar for at statlige tilskuddsmidler forvaltes på en forsvarlig måte. Dette handler om å etterse at driftstilskudd over Kulturdepartementets budsjetter blir brukt i tråd med de formålene som Stortinget har bestemt, sier kulturminister Linda Hofstad Helleland (H).

Islamsk Råd Norge (IRN) får driftstilskudd fra staten for å ivareta sine oppgaver som paraplyorganisasjon for muslimer og som brobygger og dialogpartner for andre tros- og livssynssamfunn.

Det vekket reaksjoner da Islamsk Råd i våres ansatte Leyla Hasic, som bruker nikab, som organisasjonssekretær.

Fakta: Islamsk Råd

Klikk for å åpne faktaboksen
 
  • Muslimsk landsdekkende paraplyorganisasjon, grunnlagt i 1993. IRNs målsetting er å sikre kontakt og dialog med storsamfunnet og å fremme og informere om muslimske saker.
  • Oppgir på sine nettsider å representerer 42 islamske medlemsorganisasjoner og trossamfunn over hele landet, med til sammen mer enn 82.000 medlemmer.
  • Mehtab Afsar er generalsekretær og Zaeem Shaukat er styreleder.
  • Det har de siste årene vært betydelig strid rundt organisasjonen.
  • 4. juni i fjor gikk IRNs daværende styre av i protest etter at et rådsmøte forkastet styrets oppsigelse av generalsekretær Afsar.
  • Tidligere i år ble det ble kjent at en tildeling på nær en halv million kroner til organisasjonens arbeid med brobygging, kommunikasjon og dialog, ble brukt til å ansette den kontroversielle Leyla Hasic som administrasjonskonsulent.
  • Moskeer og organisasjoner, som til sammen representerer opp mot 35.000 medlemmer, har i vår truet med å melde seg ut av IRN.

(Kilde: Snl, IRN, NTB)

Blitt holdt tilbake tidligere

Hasic har markert seg i samfunnsdebatten som en forsvarer av det heldekkende ansiktsløret. Kulturminister Linda Hofstad Helleland (H) uttalte etter ansettelsen at Islamsk Råd opptrådte uklokt og provoserende.

- Tror IRN dette bidrar til å være en bedre brobygger og dialogpartner med andre tros- og livssynssamfunn? uttalte Hofstad Helleland i mars.

Ansettelsen var mulig etter at støtten til Islamsk Råd Norge ble økt.

Dette er ikke første gang støtten til IRN holdes tilbake. Det samme skjedde i fjor. Da ba kulturdepartementet om en redegjørelse om den interne situasjonen i rådet som følge av at hele styret gikk av i juni.

Islamsk Råd får i 1,3 millioner kroner i årlig statsstøtte.

Har du sett denne videoen?

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

Våre bloggere