RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kulturministeren: - Kunstskatter er for dårlig sikret

Følg utviklingen i ranet av de berømte Munch-maleriene.

Sist oppdatert:
Norges nasjonalskatter er for dårlig sikret, sier kulturminister Valgerd Svarstad Haugland (KrF). Med sjokk og forferdelse mottok hun nyheten om ranet av «Skrik» og «Madonna».

- Dette er helt forferdelig og sjokkerende. Dette er nasjonalskatter av meget høy nasjonal verdi, sier kulturministeren til NTB.

Profesjonelle
Hun fikk vite om kunstranet via mediene søndag formiddag da hun landet på Gardermoen på vei hjem til Asker fra Haugesund, der hun lørdag kveld deltok under åpningen av Filmfestivalen.

- Det kan se ut til at det er profesjonelle som står bak, ettersom det var et væpnet ran. Det er en tilleggsfaktor som understreker alvoret, sier kulturministeren til NTB.

- Å si at dette er trist og leit, er altfor svake ord, sier Valgerd Svarstad Haugland.

Dårlig sikret
Kulturministeren vil nå se på sikkerheten rundt Norges nasjonalskatter.

- Vi har ikke sikret kunstskattene våre godt nok. Dette må vi lære av og vi må se på rutinene for hvordan vi sikrer skattene, sier Svarstad Haugland.

Det er Oslo kommune som eier og driver Munch-museet, og som dermed også har ansvaret for sikkerheten av kunstskattene. Kulturministeren mener det likevel er en nasjonal oppgave å sikre uerstattelige kunstgjenstander.

- Da «Skrik» ble stjålet fra Nasjonalgalleriet i 1994 ble sikkerheten skjerpet. Også nå må vi se på innskjerping av sikkerheten, sier Valgerd Svarstad Haugland til NTB.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Våre bloggere