Gå til sidens hovedinnhold

Kunne brent ihjel 22 personer

Mens nabolaget sov, lusket 39-åringen over til naboen og antente branner med sin hjemmelagde molotov-cocktails.

Brannen som fulgte satte hele nabolaget i Bjørgedalen i Bergen i fare for å stryke med i en kjempebrann, mener Bergen tingrett som tirsdag dømte mannen til fengsel.

Lagde egne molotov
Natt til 12. oktober våknet nabolaget til uling fra brannbilene. Flammene slikket veggene i inngangspartiet til to av husene.

I oppkjørselen til det ene huset sto en overtent Volvo. Brannen i inngangene ble raskt slukket av naboer, men bilbrannen var en tapt sak, også for brannmannskapene.

Den påfølgende politietterforskningen avdekket at brannene var startet med brennbar væske. I det ene brannskadde huset, der 39-åringen bodde, ble det oppdaget en bisarr molotov-cocktail-fabrikk på kjøkkenet.

En 10-liters bensinkanne sto på kjøkkenbenken, sammen med flere lettøl-flasker fulle av bensin og våte filler i tuten. Mannens fingeravtrykk ble funnet på motolov-cocktailer som lå slengt rundt i nabolaget.

Nektet for alt
Likevel nektet mannen all befatning med ildspåsettelsen. Han hevdet han hadde vært ute på spasertur i det aktuelle tidsrommet, og blitt overfalt av ukjente personer som slo ham bevisstløs.

Bensinkannen på kjøkkenet forklarte han med at han skulle bruke den til gressklipperen. Bensinfuktige filler som også ble funnet, benyttet han - i følge eget utsagn - i forbindelse med kunstmaling.

Denne forklaringen hadde Bergen tingrett ingen tro på, og dømte mannen for ildspåsettelse. Spesielt ille syntes retten det var at flere menneskeliv sto i fare brannatten.

22 i livsfare
«Retten finner at det var en nærliggende fare for at brannen kunne spredt seg til den omkringliggende bebyggelse og forårsaket både tap av menneskeliv og utstrakt ødeleggelse av fremmed eiendom» skriver retten i dommen.

I de åtte tettliggende husene i nabolaget befant det seg 22 sovende mennesker.

Dommerne mente også at brannen virket planlagt og forberedt med innkjøp av både bensin og flasker.

Truet politi
39-åringen ble i samme rettssak dømt for flere andre forhold, blant annet fyllekjøring og knivtrusler mot politimennene som stoppet ham for fyllekjøringen.

Men brannen veide tyngst da retten avsa dom på ubetinget fengsel i tre år og tre måneder. Han må også betale erstatning på 428.120 kroner til Vesta forsikring for utgiftene i forbindelse med brannene. Dessuten mister han førerkortet i to år.

Reklame

Supertilbud: Nå kan du få gratis strøm til februar