RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kunne svi av Finnmark uten samtykke

Sist oppdatert:
Uten samtykke fra regjeringen kunne Forsvaret selv ta avgjørelsen om å svi av hus og ødelegge all infrastruktur Finnmark.

Dette er bare en av flere oppsiktsvekkende opplysninger som kommer fram i det fjerde bindet i «Norsk forsvarshistorie» som ble lansert i Oslo torsdag.

Som TV 2 Nettavisen fortalte torsdag morgen, viser et hemmelig regjeringsdokument fra den kalde krigen at Forsvaret og regjeringen planla å evakuere og brenne Finnmark dersom Sovjetunionen gikk til angrep.

- Finnmark skulle totalevakueres og brennes, sa fortfatter og forsker Kjetil Skogrand under lanseringen av boka.

General kunne avgjøre
I boka skriver han at øverstkommanderende i Nord-Norge i januar 1951 uttalte at hovedoppgaven for Finnmarks del måtte være å sikre evakuering av befolkningen.

På et møte i den sentrale sjefsnemnda den 25. januar 1951, der blant andre daværende forsvarsminister Jens Christian Hauge deltok, kom drøftingene inn på det som ble omtalt som «masseødeleggelse» - bruk av den brente jords taktikk, slik tyskerne hadde gjort under sin tilbaketrekning i 1944.

«Spørsmålet ble opplevd som meget følsomt, men øverstkommanderende i landsdelen fikk fullmakt til selv å treffe avgjørelsen om å svi av infrastrukturen dersom han ikke kunne komme i kontakt med regjeringen», skriver Skogrand i boka.

- Måtte ofre Finnmark
Forfatteren vektlegger overfor TV 2 Nettavisen at Norge lå svært utsatt til på den tiden, og at myndighetene så det som viktigst å forsvare de sentrale delene av landet.

- Forsvaret i Nord-Norge var ekstremt svakt, og det ble opplevd som svært vanskelig å forsvare Finnmark på grunn av fylket var stort og flatt. På den tiden regnet man dessuten med at et hovedangrep på Norge ville komme sørfra, og derfor måtte Finnmark ofres, sier Skogrand.

Han beskriver en stor pessimisme på 1950-tallet, siden de sovjetiske styrkene var enorme og svært truende for Norge.

- Landet måtte regne med å bli besatt av Sovjetunionen, sier Skogrand til TV 2 Nettavisen.

800 historiske sider
To bind av «Norsk forsvarshistorie» ble lansert i Oslo torsdag. Det ene bindet, som Skogrand har forfattet, tar for seg perioden fra 1940-1970, mens det andre bindet omhandler årene 1970-2000.

Til sammen rundt 800 sider med norsk forsvarshistorie ble servert de mange interesserte som var møtt fram på lanseringen. Deriblant var de tidligere forsvarsministrene Thorvald Stoltenberg og Eldbjørg Løwer.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere