Gå til sidens hovedinnhold

Kveler seg for moro skyld

Norske ungdommer leker med døden.

På nettet finnes en rekke videoer av norske barn og unge som leker en livsfarlig lek: Ved å holde kvelertak på seg selv, eller få en venn til å presse mot brystet sitt, ender ungdommene med å besvime.

Kjenner du noen som er blitt skadet i forbindelse med denne typen leker? Skriv til vaktsjef@nettavisen.no

- Funny
«Helvette, så jævlig ekkelt ut då ;D» er en seers kommentar til en video der en ung gutt faller livløs om på gulvet etter at en annen har presset mot brystet hans.

Det ser ikke ut til at ungdommene som har lagt ut eller kommentert videoene bekymrer seg over konsekvensene.

«Vi får NN (Nettavisen har fjernet navnet, red.anm.) til å besvime. Det var veldig morsomt. :) Dette var første gangen vi prøvde. Så vi trodde det egentlig ikke ville fungere. Så NN fikk skrapet opp ryggen litt. hehe. Uttrykket hans når han våkner er så jævlig funny!» er følgeteksten til en annen video.

«Haha, d e drid løje å jørr sånn: P. Drømme alltid at eg kjøre bil ^^», skriver en annen.

- En rus
Besvimelsesleker av denne typen omtales på en mengde chattesider på nettet.

Bloggere skriver at leken gir en følelse av å være ruset, og legger ut «oppskrifter» på hvordan man kan klare å besvime. Og en mengde personer skriver at leken er helt normal på barneskolen - og har vært det i flere tiår tilbake.

«Jeg gjorde dette hele tiden før, utrolig morro egentlig :P Jeg fikk totalt blackout, og kammeratene mine sa jeg lå å ristet på gulvet, etter sirka 5 sekunder kom de henn og slo meg litt i tryne for at jeg skulle våkne igjen.», skrev en blogger i 2004.

- Livsfarlig
Kvelningsleken kan gjøre alvorlige skader på ungdommenes helse, og i verste fall ende med døden.

- Det er fullstendig livsfarlige aktiviteter. Man får håpe at de ikke forstår hvor alvorlig det er, for man kan forårsake svært store skader, og det gjelder å opplyse ungdommene om hvor farlig det er, sier professor i nevrologi ved Karolinske universitetssykehus i Solna, Nils Wahlgren, til den svenske avisen Aftonbladet.

Også en rekke svenske ungdommer har lagt ut kvelningsvideoer på nettet.

- Jeg våger ikke å uttale meg om hva som ligger bak dette, men det gir en form for kick. Det er et slags oppmerksomhetsbehov som driver mye av dette, sier Wahlgren om de svenske videoene.

Han forklarer at en risiko ved besvimelsene er at de kan påvirke hjerterytmen slik at man kan få hjertestans. En annen risiko er at blodsirkulasjonen til hjernen kan bli stoppet slik at hjernen blir skadet.

- Dette er virkelig å leke med døden, understreker nevrologen.

Reklame

Black Week: 12 kupp du gjør hos Christiania Glasmagasin nå