Ifølge Bergensavisen var det flere vitner og overvåkingskamera som fanget opp hendelsen i en minibank-kø på kjøpesenteret Galleriet i Bergen sentrum for snart et år siden.

Tiltalte skal ha kalt to somaliske kvinner «ekle dyr» og «disgusting» før hun slo den ene av dem i ansiktet med knyttet hånd. De to fornærmede skal ha fått høre at «vi snakker ikke med svarte folk» og en av dem skal ha fått beskjed om at hun kunne reise tilbake til Somalia, etter beskyldninger om løgn og tyveri.

Kvinnens forsvarer Gunnar Svartveit ønsker ikke å kommentere saken overfor NTB. Politiadvokat Anders Johnsen fører saken for påtalemyndigheten i Bergen tingrett på fredag. Han ønsker foreløpig ikke å kommentere tiltalen. Det er satt av én dag til saken.

Stadig mer hating

Antallet anmeldelser for handlinger med hatmotiv har skutt i været de siste årene, ifølge en rapport fra Politidirektoratet i fjor. I 2014 var det 223 hatanmeldelser, i 2015 347, og i 2016 ble det anmeldt totalt 466 saker vedrørende hatkriminalitet.

Hatefulle ytringer er den største gruppen, hele 65,5 prosent av anmeldelsene i 2016 gjaldt slike. Disse omfattes av Straffelovens paragraf 185, som har en strafferamme på bøter eller fengsel i inntil tre år hvis ytringen framsettes offentlig.

Hvis ytringen framsettes i nærvær av andre og noen som rammes av ytringen, er strafferammen bot eller fengsel i inntil ett år.

Diskriminerende eller hatefull ytring inkluderer å true eller håne noen og å fremme hat på grunn av hudfarge, nasjonalitet, etnisk opprinnelse, religion eller livssyn, seksuell legning eller nedsatt funksjonsevne.

Mer brukt

I takt med flere anmeldelser kommer det også flere saker der folk er dømt etter paragraf 185.

I februar i fjor ble en 49-åring dømt til 29 dagers betinget fengsel etter å ha kalt en mann «jævla apekatt» og «dritt» på et kjøpesenter i Namsos.

I fjor meldte også Aftenposten at en kvinne i 50-årene ble dømt til 30 timers samfunnsstraff etter en episode på Tøyen i Oslo. Hun skremte en muslimsk kvinne i 20-årene med utsagn som «Du er problemet, kom deg ut av landet mitt». Ifølge dommen hyttet hun med neven og kalte fornærmede «hijabhore».

I august i fjor ble en mann i 50-årene fra Sør-Trøndelag dømt etter at han skrev på bloggen til politiker Akhtar Chaudhry (SV). Tiltalte fikk ifølge Adresseavisen 21 dagers ubetinget fengsel for trusler og hatefulle ytringer på grunn av kommentaren «Måtte en klok person med våpen se sitt snitt til snarest mulig å avlive Akhtar Chaudhry med et hodeskudd fordi dette avskummet på ingen måte fortjener å leve. Han er en islamist med alt hva det innebærer.»

Samme måned ble en 30 år gammel kvinne dømt til 10.000 kroner i bot for å ha kommet med hatefulle ytringer på en kebabrestaurant i Porsgrunn, der hun gjentatte ganger kalte en mann for «jævla neger» eller «jævla nigger».

(©NTB)