*Nettavisen* Nyheter.

Kvinnedag mot voldtektsmenn

Kvinnene er lei av å bli skremt til å holde seg inne. På kvinnedagen i Oslo går kvinnene sammen dit de føler fare.

08.03.07 08:58

Musiker Hege Rimestad er en av kvinnene som står bak det noe uvanlige arrangementet «Ta natta tilbake» på kvinnedagen 8. mars

- Vi gjør dette på grunn av alle overfallsvoldtektene den siste tiden. Jeg bor på Rodeløkka, som er i nærheten av der voldtektene har skjedd. Og vi fant ut at vi måtte gjøre noe, sier Rimestad til Nettavisen.

Klokken 22.30 idag torsdag samles kvinner på Olaf Ryes plass på Grünerløkka i Oslo. I et fakkeltog skal kvinne gå samlet nedover Akerselva, til Sofienbergparken og til Trondheimsveien - alle områder som har vært sterkt berørt av en rekke overfallsvoldtekter nylig.

- Uttrygg
Rimestad synes det er naturlig å sette fokus på kvinnedagen på et problem som angår mange.
- Dette har rykket meg så nært inn på livet. Jeg merker utryggheten nå. Jeg har ikke vært redd for å gå ut tidligere. Men hvis det blir slik at alle kvinner holder seg inne, så har overgriperen vunnet, sier hun.

Toget er en hyllest til det å gå hvor man vil.

- Vi vil feire den bevegelsesfriheten som vi ønsker at vi skal ha bestandig, men som har blitt borte den siste tiden, sier hun.

For musikeren betyr kvinnedagen veldig mye.

-Jeg var tenåring da den nye kvinnekampen kom på begynnelsen av 1970-tallet. For meg er det en dag på lik linje med nasjonaldagen, sier hun.

Rimestad er opptatt av at kvinnedagen fortsatt må markeres.

- Når jeg prøver å se tilbake på historien, så ser vi at det er viktig at noen sloss for det som er særskilt. Blir det glemt, dukker det opp tilbakeslag. Det virker som om vi må minnes på om det og at kampen ikke er vunnet en gang for alle, sier hun.

I oppropet fra gruppa bak 8. mars-markeringen heter det blant annet «Media har vært fylt av uttalelser om hvilke forholdsregler kvinner bør ta for å unngå å bli voldtatt - "gå ikke alene - unngå stille og mørke gater - ta en taxi hjem". Vi vil verken flytte fra området, eller ruinere oss på taxi. Noen kvinner beveger seg til og fra jobb, og mange av oss liker rett og slett å gå alene og nyte nattestemningen. Vi har blitt lovet frihet og likestilling. Det er ikke nok med bare sympati fra myndighetene» står det. Kvinnene setter blant annet også fokus på avslaget i økte bevilgninger til oslopolitiet.

Hele landet
Dersom du ønsker å delta på ytterligere arrangementer på kvinnedagen, blir det en markering med tog og paroler på Youngstorget i Oslo fra klokken 18. Hovedparolen er «Kriminaliser horekundene.”

Vil du få med deg Ingunn Yssens kvinnedagstale, må du på kulturhuset Gleng i Sarpsborg, selv om sterke krefter i LO jobber for at hun ikke skal få uttale seg.

Markeringer av kvinnedagen finner sted over hele landet og ikke minst internasjonalt.

Sterk tradisjon
Kvinnedagen ble i utgangspunktet vedtatt som en nasjonal markering av det amerikanske sosialistpartiet i 1908, og den første markeringen ble avholdt 28. februar 1909. Markeringen av kvinnedagen startet allerede 1910, på Den annen internasjonales sosialistiske kvinnekongress i København. 100 frammøtte kvinner kjempet for kvinners rettigheter. Stemmerett var en av hovedsakene.

Initiativet spredte seg til flere land allerede året etter. Formålet med kvinnedagen var å fremme kvinners sak i samfunnet.

Fem år etter, 8. mars i 1915, arrangerte Kvinneforbundet i Arbeiderpartiet et folkemøte for fred med stor oppsluting.

Den omfattende markeringen døde hen i 1929. Men under under 2. verdenskrig fortsatte kvinner en hemmelig markering av dagen. Først på 1970-tallet tok den nye kvinnebegevelsen initiativ til en felles markering med de andre kvinneorganisasjonene for kvinners felles sak.

I 1975 avgjorde FN at 8. mars skulle bli den internasjonale kvinnedagen. I dag samles kvinner over hele Norge fortsatt til demonstrasjon og appeller omkring saker som er viktige for kvinner i dagens samfunn. Det gjør også kvinner over hele verden, der kvinnedagen står enda sterkere.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.