*Nettavisen* Nyheter.

Kvinneflukt fra Forsvaret

Forsvarsminister Kristin Krohn Devold må tåle sterk kritikk i forbindelse med at kvinnelige offiserer forlater Forsvaret.

20.02.05 10:21

- Alle utspill om rekruttering av kvinner i Forsvaret er spill for galleriet, tomme ord uten vilje, sier kaptein i Luftforsvaret Trude Johnsen til Dagbladet.

Hun mener omorganiseringen av Forsvaret er en prosess helt uten likestillingsperspektiv.

- Omstillingsprosessen i Forsvaret strider mot likestillingsloven. Det er overhodet ikke tatt hensyn til et likestillingsperspektiv, parerer forbundsleder Peter A. Moe i Norges Offisersforbund.

I september 2000 var det 745 militært ansatte kvinner i Forsvaret. I desember 2004 var antallet kvinner nede i 638. En hovedårsak til kritikken er den såkalte beordringsplikten. Stortinget vedtok i fjor en lov som gir Forsaret rett til å beordre befal til tjeneste i utlandet. I verste fall kan beordringsplikten gjøre at man er ute i et halvt år, så hjemme i et halvt år, for deretter nytt utenlandsopphold i ytterligere seks måneder.

- Hvis man ønsker årekruttere kvinner, må man tilby mer forutsigbarhet. Kvinner tar nok yrkesvalg som i større grad tar hensyn til mulighet for familie og barn, understreker kaptein Trude Johnsen.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag