*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner anmelder menn for å få bli i Norge

Foto: Rudyanto Wijaya (Crestock)

Falske voldtektshistorier blir brukt av utenlandske kvinner for å få oppholdstillatelse.

15.12.09 23:25

- Du har hørt og tror at du er uskyldig inntil det motsatte er bevist, men her var du skyldig inntil du kunne bevise din uskyld. Det var forferdelig, du fikk en sånn Kafka-følelse.

- Når du er uskyldig og må kjempe for å motbevise påstandene, er det alltid noen rundt deg som tenker, ja det kan vel være noe i dette. Ingen røyk uten ild. Du står på tiltalebenken og det er veldig tungt.

Det sier Jan og Erik til TV 2 Nyhetene. De to var sammen med utenlandske kvinner, forholdene gikk i oppløsning, og deretter ble de anmeldt for grov vold og drapsforsøk. I dag er de begge renvasket, men denne baksiden av norsk asylpolitikk har preget dem sterkt.

Smutthull i loven
Hovedregelen er at utenlandske statsborgere må være gift med en norsk person i tre år for å få automatisk opphold i Norge. Blir de skilt før tre år, risikerer de altså å bli sendt hjem.

Norsk lov skal beskytte utenlandske kvinner mot voldelige ektemenn. Mange kvinner blir i dårlige forhold i et håp om å bli i Norge. Loven har derimot en åpning for at også disse kvinnene skal få bli i Norge, selv om de tre årene ikke har gått.

Dette smutthullet blir også misbrukt, innrømmer Utlendingsdirektoratet. De har nektet opphold til angivelige mishandlede kvinner, fordi deres voldshistorier med norske menn ikke har vært troverdige.

- Vi får hvert år mellom 100–200 søknader fra kvinner som har vært utsatt for mishandling. Vår erfaring viser at i de aller fleste av disse sakene så får kvinnene en tillatelse, sier avdelingsdirektør i Utlendingsdirektoratet til TV 2 Nyhetene og legger til:

- I noen tilfeller så mener vi at historien ikke er troverdig eller at det er uoverensstemmelser og uklarheter i historien som fører til at vi da ikke har gitt en tillatelse.

Tror alltid på kvinnen
Erik og Jan ble pågrepet av politiet, og kastet på glattcelle etter at deres tidligere kvinner hadde fortalt om vold og trusler på krisesenter.

- Et velferdstilbud vil alltid kunne bli misbrukt, eller at man urettmessig bruker det, sier daglig leder Wenche Holmberg Nielsen ved Norsk Krisesenterforbund. Hun sier at krisesentrene alltid skal tro på kvinnene. Rapportene de skriver blir videresendt til politiet. Disse rapportene danner grunnlaget for hele prosessen, og vil dermed være ensidig negative mot mennene.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.