*Nettavisen* Nyheter.

Kvinner blir syke av dårlig sjef

Ny undersøkelse viser at kvinners risiko for å bli syke er større når ledelseskvaliteten er lav. Menn blir syke av følelsesmessige krav på jobben.

28.02.06 11:01

(SIDE2): Dårlig ledelse kan være årsak til at kvinner blir langtidssykemeldt, skriver det danske Arbejdsmiljøinstituttet (AMI).

Kvinners risiko økes når de er utsatt for lav ledelseskvalitet, rollekonflikter og lav belønning i arbeidet. Menn takler dårlig følelsesmessige krav på jobben, og risikoen for sykdom øker når det er krav om å skjule følelser. Langtidsfraværet det er snakk om er åtte uker eller mer.

Undersøkelsen er basert på et representativt utvalg av den danske befolkningen. I 2000 ble 5357 personer som var i arbeid spurt om deres arbeidsmiljø, familieforhold og livsstil. Personene ble fulgt i 1,5 år.

7 prosent av personene ble i løpet av denne perioden sykemeldt i mer enn åtte uker og 55 prosent av disse var kvinner.

I testen ble det undersøkt ledelseskvalitet, rollekonflikter, belønning og de forskjellige former for krav i arbeidet.

Kvinner som er mest utsatt for de nevnte punktene har dobbelt så høy risiko for å bli langtidssykemeldt i forhold til personer som er lite utsatt for disse faktorene i hverdagen. Risikoen er også dobbelt så høy for langtidssykemelding for menn som blir utsatt for følelsesmessige krav.

Nettavisen ønsker en åpen og levende debatt.

Her kan du enkelt bidra med din mening.

Annonsebilag