RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinner med utenlandsk bakgrunn drepes oftere

Kvinner med utenlandsk bakgrunn er kraftig overrepresentert i den norske partnerdrapsstatistikken. Politiet mener mange av dem blir utsatt for vold fordi de er blitt «for norske».

De siste 13 årene er det registrert 38 drap på kvinner med utenlandsk bakgrunn der også partner er av utenlandsk opprinnelse.

Til sammenligning er 39 kvinner med norsk bakgrunn blitt drept av sin norske partner i samme periode. Det viser tall TV 2 har hentet inn fra Kripos.

Ti ganger mer utsatt

Andelen innbyggere med utenlandsk bakgrunn i Norge har de siste 13 årene vokst fra om lag 7 prosent til vel 15 prosent av befolkningen, ifølge Statistisk sentralbyrå. Kvinner med utenlandsk bakgrunn er dermed omkring ti ganger mer utsatt for drap av partneren enn norskfødte kvinner med norskfødte foreldre.

Politiet har en oppfatning om hva som ligger bak flere av volds- og drapssakene.

- Det handler om ære, og det handler om at kvinnen kanskje har blitt for norsk, og mannen har ansvar for familiens ære, å ta tak i forhold og å gjenopprette æren. I verste fall utøve vold og i aller verste fall utføre drap, sier politioverbetjent Elisabeth Hellevang Størksen, koordinator for familievold og seksuelle overgrep i Hordaland politidistrikt til TV 2.

Ære og stolthet

Politiet og hjelpeapparatet sier de har store problemer med å fange opp kvinner som ofte lever under voldelige forhold i såkalte minoritetsmiljøer der ære og stolthet vektlegges.

Lene Eriksen, leder ved Krisesenteret for Bergen og omegn, sier det går for lang tid i mange saker.

- Det jeg synes er trist, er at det går så lang tid at kvinnene føler de ikke har noen andre valg enn å bli i forholdet fordi alle andre alternativer virker umulig, sier hun.

- Det er viktig å få fram informasjon om at ingen trenger å leve sånn, sier Eriksen.

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere