RING: 02060 E-POST: 02060@nettavisen.no
Ønsker du å sende video eller andre dokumenter? Benytt 02060@nettavisen.no
Kontakt oss

Kvinner ser rødt

Sist oppdatert:
Hvis bare kvinner hadde hatt stemmerett ved et stortingsvalg i dag ville Ap og SV fått rent flertall på Stortinget, viser TV 2s partibarometer for mai. Si din mening.

- Det er hyggelig at kvinner stemmer rødt, sier Arbeiderparti-leder Jens Stoltenberg til TV 2.

Hele 53 prosent av kvinnene oppgir at de ville stemt enten på Arbeiderpartiet eller Sosialistisk Venstreparti. Selv ikke våren 2000, da Jens Stoltenberg overtok som statsministerkandidat etter Thorbjørn Jagland og Arbeiderpartiet hadde sine beste noteringer på denne siden av årtusenskiftet, var andelen kvinner som ville stemme sosialistisk så høy.

Fester grepet om de gamle
Arbeiderpartiet fester nå grepet om de eldre velgerne. Hele fire av ti velgere over 60 år som oppgir partipreferanse sier de ville ha stemt på Arbeiderpartiet. Samlet oppgir nå 30,5 prosent av de spurte at de vil stemme på Arbeiderpartiet, en fremgang på 1,5 prosentpoeng siden april. Sosialistisk Venstreparti går tilbake med et halvt prosentpoeng til 16 prosent.

- Mens du fester grepet om de eldre kvinnene er det Kristin Halvorsen som har draget på de yngre kvinnene. Hva tror du er årsaken til det?

- Det vet jeg ikke, men en åpenbar årsak er at Ap tradisjonelt har stått sterkt blant eldre velgere, sier Stolteberg.

Han legger til at de eldre velgerne er en stor og viktig velgergruppe for Arbeiderpartiet som han nå kaller et bredt folkeparti.

Rødest siden 1993
Dersom partibarometeret for mai hadde vært valgresultat ville Ap og SV bare manglet to mandater på å skaffe seg rent flertall på Stortinget. I tillegg ville Rød Valgallianse fått ett mandat, slik at de tre partiene tilsammen bare ville manglet en i Stortingssalen for å få rent flertall uten Senterpartiet.

Arbeiderpartiet ville fått 54 (+ 11), SV 29 (+ 6) og RV 1 (+ 1).

Sammen med Senterpartiet ville et slikt valgresultat gitt solid Stortingsflertall med 94 av 169 mandater. Det ville vært det mest venstredominerte Storting siden EU-valget i 1993.

Men Stoltenberg kunne også med en slik sammensetning av Stortinget dannet regjering alene og styrt med vesklende støttte og sikrets eg felrtall med henholdsvis Frp, Høyre eller SV og et av sentrumspartiene.

Beregningene som er foretatt ved hjelp av mandatfordelingsprogrammet Celius viser at Frp ville fått 32 (+ 6), Høyre 31 (- 7), KrF 11 (- 11), Sp 10 (-), Venstre 1 (- 1) og RV 1 (+ 1) og andre partier og lister 0 (- 1).

Smiler bredt
Ap-leder Jens Stoltenberg smiler bredt med tanke på mulig regjeringsmakt.

- Det ligger an til at det blir regjeringsskifte hvis dette blir valgresultatet. Arbeiderpartiet skal ta ansvar for at det blir regjeringsskifte etter valget. Vi har sagt ja til å samarbeide med andre for å få det til, også med SV, sier han.

- Hvor lysten er du på å komme i regjering igjen?

- Vi er klare for det, men det handler ikke om at jeg har lyst til å sitte i Kjell Magne Bondeviks stol, men at vi ønsker å få gjennomslag for politiken vår.

- Du virker ganske fristet av tanken?

- Det frister ikke nå å sitte der og drive med budsjettforhandlinger, det tror jeg er ganske tøft for dem, smiler Stoltenberg mens han fra Youngstorvet kikker opp på høyblokka i regjeringskvartalet, slikkende på en is på vei inn i Aps sentralstryremøte.

Regjeringens problem
Regjeringspartiene sliter fortsatt med å få draget på velgerne. Regjeringspartiene ligger med sine 26,5 prosent oppslutning samlet 10 prosentpoeng under valgresultatet i 2001. Alle de tre partiene mister tidligere velgere til Arbeiderpartiet. Dersom partibarometeret for mai hadde vært Stortingsvalg ville 55.000 velgere som stemte på et av de tre regjeringspartiene i 2001 i dag gitt sin stemme til Arbeiderpartiet.

Bakgrunnstallene viser imidlertid at Kristelig Folkeparti for første gang på flere måneder vinner noen nye velgere. Men de sliter fremdeles med lav lojalitet, knapt halvparten av de som ga sin stemme til partiet i 2001 sier de ville gjort det igjen. Noen av de yngste velgerne har igjen funnet veien tilbake til KrF.

Hagen i motvind
Fremskrittspartiets formann Carl I. Hagen må nok en gang tåle tilbakegang på Partibarometeret. Selv om målingen er tatt opp i dagene før og under Fremskrittspartiets landsmøte i Stavanger, går partiet tilbake med 1,5 prosentpoeng til 18 prosent. Det er den laveste oppslutningen Fremskrittspartiet har hatt på Partibarometeret på to år.

Erna et problem for Frp
Etter at det ble klart at Erna Solberg overtar som leder i Høyre har Frp nå fått et negativt bytteforhold av velgere til Høyre. Et valgresultat i tråd med Partibarometeret for mai ville betydd at Høyre ville hentet 4.000 flere velgere fra Frp, enn hva Frp hadde hentet fra Høyre.

Fremskrittspartiet henter nesten fire av ti velgere fra folk som lot være å stemme i 2001 eller ikke hadde stemmerett. Dette er velgere som ofte er troløse.

Partibarometeret er tatt opp i perioden 26. april - 2. mai av TNS Gallup for VG og TV 2 ved telefonintervjuing av 991 personer. 71,1 prosent har oppgitt partipreferanse. Feilmarginen er mellom +/- 1 og +/- 3 prosentpoeng, størst for de største partiene. Barometeret er basert på spørsmål om Partipreferanse ved Stortingsvalg i dag.

Hvorfor ser flere kvinner rødt? Si din mening.

Mest sett siste uken

Lik Nettavisen her og få flere ferske nyheter og friske meninger!

sterke meninger

Nettavisen vil gjerne vite hva du mener om denne saken, og ønsker en frisk debatt i våre kommentarfelt. Vær saklig og respektfull. Les mer om Nettavisens debattregler her.

Gunnar Stavrum
sjefredaktør

comments powered by Disqus

Våre bloggere